Multes de fins 900 euros pels que facin soroll o deixin el gos lladrar a la nit a Girona

La nova ordenança per regular els sorolls s'acompanya d'un mapa acústic que abasta tots els barris i zones de la ciutat

La nova ordenança té un objectiu clar: posar fi a tots aquells sorolls excessius que, d'una manera o altra, molesten els gironins. Ja siguin els que provoquen les obres, els veïns del bloc, les discoteques i bars musicals o -fins i tot- els conductors que circulen amb la ràdio a tot volum i les finestres abaixades.

D'entrada, el nou reglament és clar pel què fa a les comunitats de veïns. Entre les onze de la nit i les vuit del matí, l'ordenança prohibeix explícitament fer "sorolls innecessaris" que puguin "pertorbar el descans" d'aquells qui viuen al mateix bloc en habitatges propers.

Entre d'altres, durant aquestes hores, es prohibeix fer servir "aparells domèstics sorollosos" -com per exemple, aspiradores-, tocar instruments musicals, donar cops de porta, cridar, fer festes amb la música a tot drap o canviar mobles de lloc. A més, l'ordenança recull que els propietaris d'animals domèstics han d'evitar que pertorbin els veïns durant la nit i matinada, tant si es troben "a l'interior de l'habitatge, com a terrasses o patis interiors".

En cas d'incompliment, l'ordenança qualifica aquestes actituds com a infracció lleu, i estableix que se sancionaran amb multes de fins a 900 euros. Aquestes, de fet, també seran les multes a les quals s'enfrontaran aquells conductors que circulin per la ciutat fent un soroll excessiu amb les seves motos i cotxes.

En aquest punt, el text prohibeix circular amb les finestretes abaixades i la música sonant a tot volum, accelerar o fer derrapades de manera innecessària o, fins i tot, estar-se al carrer "amb el vehicle aturat i el motor en marxa durant més de dos minuts".

Mapa acústic de la ciutat

La nova ordenança per prevenir els sorolls a la ciutat parteix d'un mapa acústic que ha elaborat l'Ajuntament de Girona. Aquest mapa estableix quins són els nivells màxims de soroll exterior que es permeten a cada zona, en funció de tres categories: sensibilitat acústica alta (és a dir, on es pot fer poca fressa), moderada i baixa.

Dins el primer grup s'hi troben, per exemple, les zones properes a hospitals, escoles o campus universitaris. Aquí també s'hi troben, a més, els barris més residencials o els carrers més estrets del Barri Vell.

La segona categoria -la de sensibilitat acústica moderada- engloba la major part de la ciutat, i comprèn tots aquells barris en què els habitatges conviuen amb comerços, bars musicals i restaurants. Per últim, la darrera categoria (allà on s'hi permet més soroll) comprèn els polígons industrials de Domeny i Mas Xirgu.

A més de dividir la ciutat en tres zones diferenciades, l'ordenança també fa el mateix en el cas dels negocis i equipaments públics. Aquí, s'estableixen quatre categories, en funció dels decibels que es permet que emetin dins dels locals. El primer i segons grup, per exemple (situats entre els 90 i els 100 dB) engloben els bars musicals, discoteques, teatres i l'Auditori.

En aquest cas, pel què fa a les discoteques i bars musicals, l'ordenança també és explícita sobre les mesures que han d'adoptar per evitar que els sons i sorolls molestin els veïns o els qui es trobin al carrer: caldrà que tinguin les portes tancades, estiguin aïllats acústicament, tinguin un aparell limitador i, en cas que puguin concentrar-se clients al carrer, disposin de persones de vigilància a l'exterior.

A més d'aquests dos grups, l'ordenança també estableix dues categories més pel què fa als comerços, empreses i equipaments públics. Aquí s'hi inclouen, per exemple, les fleques, els gimnasos, els despatxos professionals, les ludoteques o les bugaderies. En aquests casos, el nivell màxim de fressa al qual es permet arribar a l'interior se situa, com a màxim, als 90 dB.

Multes de fins a 300.000 euros

La nova ordenança també és explícita pel què fa al règim sancionador. En el cas de les faltes lleus, les multes arribaran fins als 900 euros; en el cas de les greus, fins als 12.000. I en aquells casos extrems -les infraccions més greus- la quantitat es pot enfilar fins als 300.000 euros.

Serà una falta greu, per exemple, no corregir les deficiències que es detectin durant una inspecció. O una de molt greu, reprendre l'activitat si l'Ajuntament ha decidit precintar-la o clausurar-la (ja sigui de manera cautelar o definitiva).