El fratricida de Palafrugell assegura que el germà el va atacar primer amb la crossa

L'acusat culpava el germà d'haver-se reenganxat a les drogues un cop va sortir de presó

"Ell amb picava a mi tant com jo el picava a ell. Que potser jo vaig parar més cops? Pot ser", ha declarat l'acusat de matar el germà a cops de crossa a Palafrugell (Baix Empordà) la nit del 23 al 24 d'agost del 2018. El processat sosté que es va defensar i ha assegurat que ara "no recorda" haver-lo colpejat al cap ni haver-lo vist desplomar-se a terra, tal com va admetre en el moment dels fets.

L'acusat ha explicat que culpava la víctima d'haver-se reenganxat a les drogues quan el va acollir a casa sortint de la presó i sosté que la relació va anar a pitjor quan es van quedar sense diners. El fratricida confés afirma que aquella nit "no sabia ni on era" però recorda estar "molt enfadat" amb la víctima perquè creia que li "fotria el pal".

El processat ha assegurat que, tot i haver estat enganxat a l'heroïna, quan la víctima va anar a viure amb ell feia "anys" que no es drogava i el culpa d'haver recaigut. Segons ha relatat, el seu germà va poder estalviar diners estant a la presó de la pensió que cobrava i, quan va recuperar la llibertat, anaven "cada dia" a Font de la Pólvora a comprar droga. L'acusat diu que, entre les drogues i la compra d'un cotxe, en poc temps es van esfumar 4.000 euros que havia estalviat .

Quan es van quedar sense diners, apunta que la relació entre ells va empitjorar i que tenien discussions constants. Sobretot, assenyala, perquè no col•laborava ni amb les feines domèstiques ni amb l'economia familiar. L'acusat nega que el germà estigués molt debilitat físicament, tal com han dit alguns testimonis al judici que han declarat que caminava sempre amb crosses, anava molt lent i queia constantment: "Sempre li feia pena a la gent, explicava coses perquè li tinguessin llàstima. Es feia el 'cuentista' i exagerava. Que li costava? Sí, però exagerava".

També ha reconegut que, el dia dels fets, estava "molt enfadat" amb ell perquè li havien desaparegut la cartera amb diners i la cartilla del banc. "Estava convençut que em fotria el pal, que em robaria", ha dit. L'acusat ha explicat que, quan s'enfada, perd el món de vista: "No veig res, faig el que he de fer i punt".

L'acusat diu que el dia dels fets havia consumit molt d'alcohol i entre set i deu pastilles de tranxilium: "No sabia ni on era". El fratricida confés assegura que, en aquest estat i ja a la nit del 23 d'agost, estaven tots dos al sofà i van començar a discutir, tot i que no en recorda els motius. Llavors, es van aixecar i van començar a barallar-se. Va ser durant aquest disputa que, assegura, la víctima el va atacar primer amb la crossa. Ell va poder bloquejar el cop amb la seva crossa, van forcejar i la que duia el seu germà es va desmuntar.

Seguint el seu relat, tant es van colpejar l'un com l'altre, i nega així la tesi del fiscal Enrique Barata que apunta que la crossa es va trencar quan el colpejava repetidament al cap. No sap explicar, però, per què la víctima va patir tantes lesions i ell pràcticament cap: "Potser vaig parar més cops jo".

A la sala de vistes, l'acusat ha dit avui que no recorda haver colpejat el germà al cap amb la crossa ni haver-lo vist desplomar-se a terra. El fiscal ha posat de relleu la contradicció amb allò que havia declarat en el moment dels fets. "Pot ser que ho veiés, no me'n recordo", ha justificat el processat que ha afegit que "no estava en condicions" i que "no sabia on picava".

Aquest divendres tampoc recordava haver-se quedat una estona al costat del germà, quan ja estava estès a terra, ni haver comprovat si estava viu abans de pujar a la seva habitació a dormir. Sí que ha dit, però, que no va veure el bassal de sang que va descobrir l'endemà ni es va adonar que la víctima tingués "cops forts".

"Quan em vaig aixecar al matí ni me'n recordava del que havia passat, fins que vaig veure la bassa de sang", ha declarat. Llavors, va decidir anar a demanar ajuda a l'oficina d'atenció ciutadana. Segons ha apuntat, quan els Mossos d'Esquadra van ser al lloc, va decidir explicar que el dia abans s'havien barallat.

"Mai és ell"

Aquest divendres també han declarat les psicòlogues de l'equip d'assessorament tècnic penal que han afirmat que l'acusat sempre té un relat autoexculpatori que fa que no assumeixi les responsabilitats dels seus actes: "Mai és ell, sempre és culpa dels altres". Segons les perits, durant l'exploració l'acusat va assegurar que seguia un tractament de desintoxicació, estroncat per l'arribada del germà. Quan van recopilar informació del processat van descobrir, però, que no era cert.

També l'han descrit com una persona amb un potencial de violència "molt elevat", amb una addicció greu a les drogues, amb un patró "antisocial" de conflictivitat amb l'entorn i amb canvis de l'estat d'ànim "sobtats". No han apreciat, en canvi, que pogués patir alguna patologia alienant de la realitat: "Tenia molt clar el que havia passat".

Els forenses que van fer l'autòpsia a la víctima descarten que pogués ser una mort accidental perquè va rebre cops "repetitius i junts" i han explicat que no li van detectar presència d'alcohol o drogues a la sang. També han concretat que l'home va morir dessagnat i que una assistència mèdica "immediata" potser hauria pogut salvar-li la vida.

El fiscal demana 14 anys i 10 mesos de presó per homicidi amb les agreujants d'abús de superioritat i parentiu. La defensa, encapçalada per la lletrat Nerina Vidal, sosté que el processat no tenia intenció de matar el germà i que els fets són constitutius d'un delicte de lesions amb resultat de mort o, en tot cas, d'homicidi imprudent amb cirucmstàncies atenuants de drogaddicció, confessió, legítima defensa i arravatament.

Està previst que dilluns entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar. El judici va començar dimecres a la secció tercera de l'Audiència de Girona.