Vidal (ICV) promet crear 54.000 llocs de treball a les comarques gironines en quatre anys

El candidat per Girona proposa dividir a temps parcial els nous llocs de treball que es creïn a l'administració pública

El cap de llista d'ICV per Girona ha dedicat les primeres hores de campanya a explica un pla per combatre l'atur a les comarques gironines. La proposta del candidat ecosocialista passa per crear 54.000 nous llocs de treball a la demarcació durant els propers quatre anys, com una via per combatre els efectes que "les retallades tenen al teixit econòmic".

"Quantes botigues tancaran per la retallada del sou de Nadal als funcionaris per part del govern de Rajoy?", s'ha preguntat el cap de llista, per exemplificar la situació. En contraposició a això, Vidal ha subratllat que s'ha d'impulsar la creació de llocs de treball i que, en aquest camp, el Govern hi ha de jugar fort.

Per això, Marc Vidal assegura que gairebé la meitat d'aquests 54.000 nous llocs -en concret, 24.000- han de venir del sector públic. "Els països que millor se'n surten, en aquests moments, són els que tenen el sector públic més potent; i a Catalunya, aquesta proporció entre sector públic i privat és menor", ha indicat el cap de llista d'ICV per Girona.

Entre les propostes que desgrana el pla, n'hi ha una que s'emmiralla amb Europa. Es tracta que l'administració, a l'hora de crear nous llocs de treball, els divideixi a temps parcial (com es va portar a terme a Alemanya). D'aquesta manera, una plaça es podrà cobrir amb més d'un treballador.

La proposta del candidat ecosocialista centra la creació de nova ocupació en quatre grans blocs: estat del benestar, economia verda, canvi de model de mobilitat i inversió en R+D+I. I aquí, tant s'hi engloba el sector públic (per exemple, amb l'obra del corredor mediterrani o l'ampliació de Rodalies) com el privat (en comerç, turisme, transport, eficiència energètica i energies renovables).

Precisament, el candidat ha fet un especial incís en aquest darrer camp -el de l'economia verda- i ha subratllat que "la mesura no és capritxosa, perquè ens hi porta l'escenari del Peak Oil i el preu del petroli, que no baixarà i seguirà pujant".

Increment de la pressió fiscal per a determinats sectors

"I tot això, com es paga?" s'ha preguntat Marc Vidal. Aquesta pregunta ha servit al cap de llista d'ICV per Girona per explicar, a continuació, que el pla ja preveu el retorn de la inversió en forma de recaptació fiscal i estalvi energètic.

En aquest punt, Vidal ha fet incís en la lluita contra el frau fiscal com el filó que ha de permetre assegurar la inversió inicial per crear els llocs de treball. De fet, el candidat s'ha referit a allò que diuen els mateixos "inspectors d'Hisenda" en els seus informes, per assegurar que, "només amb el 10% de tot el què es defrauda fiscalment, ja es podrien evitar les retallades en educació i sanitat juntes".

El pla, d'altra banda, també preveu un increment de la pressió fiscal. "Però no a la ciutadania" -ha apuntat Vidal- sinó a sectors concrets: el món financer i especulatiu, i les indústries contaminants (com ara la nuclear).

En resum, el cap de llista d'ICV afirma que la proposta ecosocialista planteja una nova perspectiva de fer política econòmica perquè "invertint en ocupació ens retornen diners pel que això genera" i, a més, s'inverteix "en benestar i en un canvi de model productiu que obre una porta de futur". "No tenim altra sortida", ha conclòs el cap de llista d'ICV per Girona.