CiU reivindica que el port de Palamós sigui porta d'entrada de turistes de fora d'Europa

Vila vol un punt d'inspecció fronterera que permeti importar i exportar productes per al consum humà

El candidat de CiU per Girona, Santi Vila, ha escollit el port de Palamós en el primer dia de campanya. Allà, acompanyat del director general de Transports i Mobilitat , Ricard Font, i del conseller d'Interior, Felip Puig, ha fet dues demandes concretes per al port empordanès.

De fet, són demandes que fa anys que des dels sectors econòmics de les comarques gironines s'estan fent i que ha de resoldre l'Estat. Per una banda, es tractaria de donar les autoritzacions pertinents per tal que turistes i tripulació de fora de la Unió Europea poguessin fer la primera escala en sòl europeu a Palamós.

Aquest port no pot acollit creuers procedents de fora de l'espai Schengen que no hagin passat abans per un altre port europeu, on se'ls faciliten els visats per poder baixar de l'embarcació i visitar la ciutat. Això, segons Vila, resta capacitats a Palamós ja que molts creuers procedents, per exemple, del nord d'Àfrica podrien fer escala aquí i han d'anar a un altre port. A més, ha lamentat que Palamós sigui l'únic port de l'Estat que pateixi aquesta situació i que l'administració central no ho hagi solucionat tot i les nombroses peticions que se li han fet.

Per altra banda, l'altra petició que ha fet CiU passa per dotar el port d'un punt d'inspecció frontera que permeti ampliar el tipus de mercaderies que s'exporten o s'importen a través del port. Fins ara, a Palamós arriben o surten materials com paper, ciment o fusta però, en canvi, el port no disposa de les instal·lacions ni els permisos per poder treballar amb mercaderies per al consum humà, com ara aliments.

Segons Vila, la Generalitat ja s'ha ofert a construir les instal·lacions necessàries per acollir aquest punt transfronterer i, per tant, l'Estat només havia de tramitar els permisos. "Malgrat no els costa un euro no ens ho han facilitat", ha lamentat Vila, que apunta que amb un estat propi això es resoldria i que el port seria una "prioritat" per Catalunya.

Per al conseller d'Interior, Felip Puig, el fet que no s'han donat a Palamós aquestes autoritzacions denota la "ineficàcia" de l'Estat. "Volem pensar que és per ignorància, perquè ho veuen com si estiguéssim molt lluny", ha dit amb to sarcàstic Puig. Pel conseller, a Catalunya no li és "útil" seguir dins Espanya i per això ha assegurat que "fets concrets" com el del port de Palamós fan necessari demanar un estat propi.