Mas reclama una 'majoria excepcional' perquè el futur de Catalunya no el decideixi Madrid

El candidat de CiU demana força per "anar a vendre el cas català" a la comunitat internacional

Davant d'unes 2.000 persones congregades al pavelló Itàlia de Fira de Barcelona i envoltat de senyeres i banderes europees, Mas ha reprès el fil del seu discurs d'investidura, quan va apuntar que moments excepcionals requerien decisions excepcionals, en aquell convocar eleccions. Aquest dijous ha anat una mica més enllà i ha exclamat que també són necessàries "majories excepcionals".

I acte seguit ha enumerat els motius. Segons Mas, el proper president de la Generalitat, ha dit, haurà d'enfrontar-se a una majoria absoluta del PP a Espanya que "actua sense contemplacions", haurà de batallar amb tota una "oligarquia de l'Estat que actua sense miraments", i també haurà de sortir fora a "vendre" el problema català, perquè caldrà fer front, ha reconegut "a una certa actitud per part de la comunitat internacional que no és precisament d'anar a comprar el cas català".

Tot això requereix una majoria excepcional, ha insistit, perquè la missió és també "d'una enorme envergadura i complexitat". Només així es podrà garantir que el futur de Catalunya el decideixin els catalans, i no des de l'Estat, des del Consell de Ministres, el Constitucional o les Corts Generals.

Però aquesta gran força, segons el candidat convergent, només serà possible si alguns catalans "presten el seu vot" a CiU, encara que sigui durant un temps limitat. Però ha avisat que això implicarà que CiU posi en primer pla els interessos de Catalunya per davant dels del partit.

"Sento la força de molts compatriotes més enllà d'ideologies"

Mas ha assegurat que se sent "molt ben acompanyat" en aquest nou camí que inicia Catalunya. "Sento la força de molts compatriotes que, més enllà d'ideologies, partits i creences veuen clar que aquest país ha de fer un camí en majúscules", ha assenyalat.

És més, per fer èmfasi en el moment històric que viu Catalunya, ha recordat aquella gent que va haver d'exiliar en plena guerra civil. "Més de 100 anys d'acció catalanista de molta gent i més de 300 anys d'història d'aquest país ens contemplen en aquest moment", ha avisat.

Duran garanteix lleialtat a Mas

Per la seva part, Duran, que ha estat rebut amb crits d'independència pels assistents, ha volgut aprofitar també per deixar clar la seva lleialtat a Mas i a CiU, i ha garantit que no marxarà del partit per molts que ho hagin augurat. "Jo sóc on era", ha remarcat.

En un pla més polític, Mas ha demanat una gran força al darrere d'Artur Mas per poder parlar de tu a tu amb l'Estat i amb qui faci falta. Duran ha remarcat que el que s'està discutint aquesta campanya no és cap altra cosa que el resultat de CiU, perquè si no es bo, "el que es dirà el dia següent és que Catalunya ha fet figa". "A Espanya no esperen una derrota d'ERC, del PSC o del PPC. L'únic que esperen a Espanya i desitgen és un mal resultat de CiU. Quant pitjor, millor per a ells. Quant millor, millor per a nosaltres i millor per a Catalunya", ha exclamat.

També s'ha dirigit al PP, a qui exigit que deixi de traslladar por a la ciutadania. "Qui tingui por que no intenti posar la por al cos de la gent, que digui simplement que el que té és al·lèrgia a la democràcia", ha exclamat.

Duran també ha deixat clar que si Mas ha convocat eleccions és perquè l'Estat "ha fallat a Catalunya", i no per caprici o per obtenir una majoria absoluta. "Prou de tonteries i de mancar el respecte al president del nostre país", ha reclamat. El líder d'UDC ha enumerat les raons per les quals l'Estat falla contínuament els catalans, i ha citat l'Estatut o els deutes que no paga. "I quan un Estat ens falla què hem de fer? Creuar-nos de braços? No, som el que som, i obrirem nous camins", ha subratllat.