El cribratge massiu de la UdG arrenca amb 1.200 voluntaris inscrits de tota la comunitat educativa

Les proves es faran durant tres setmanes als campus de Montilivi i del Barri Vell

Èxit de participació en la primera jornada del cribratge massiu a la Universitat de Girona (UdG). Aquest dimarts la universitat obria el registre per demanar hora i participar en aquest cribratge i el dimecres a la tarda ja hi havia més de 1.200 persones inscrites voluntàries per fer-se una PCR o un test serològic. El vicerector de la UdG, José Antonio Donaire, ha explicat que estan "molt satisfets" de la resposta de la comunitat educativa davant la crida que havia fet la universitat i el Departament de Salut. Segons Donaire, la xifra d'inscrits "ha superat totalment les expectatives".

Aquest dijous, l'equip per fer les proves s'ha ubicat al campus de Montilivi on des de primera hora s'ha anat fent una cua de gent que s'havia inscrit per participar en el cribratge. Pacientment, la gent respectava la distància de seguretat i esperava el seu torn on uns administratius els demanaven la targeta de salut i si volien fer-se el test serològic a més de la PCR.

Una vegada es completava aquest formulari, cada persona rebia un codi de barres per etiquetar els resultats de les proves i passaven a fer-se la PCR o bé directament el test serològic si així ho desitjaven. Alguns dels usuaris han assegurat que estaven satisfets perquè havia estat un tràmit "ràpid" de fer i també felicitaven la UdG i el Departament de Salut per "les facilitats" que oferien en el registre al formulari.

Entre les persones que avui han participat en el cribratge hi havia docents, investigadors, personal de servei i administració i també estudiants. Tot plegat una comunitat educativa que supera les 17.000 persones (15.338 estudiants, 1.347 docents i investigadors i 606 treballadors d'administració i serveis).

El cribratge es distribuirà en tres setmanes diferents durant dos dies a la setmana. Aquest dijous i divendres les proves es fan al campus de Montilivi, mentre que la setmana que ve el dispositiu es trasllada al del Barri Vell i la tercera setmana es tornaran a fer a Montilivi. La responsable d'atenció continuada i urgent territorial i dels equips mòbils de PCR a Girona, Ester Fages, ha detallat que com que "la població universitària" de Montilivi "és més gran" es faran dues jornades a aquest campus.

El vicerector de la UdG, José Antonio Donaire, ha detallat que l'objectiu del cribratge és arribar a fer entre 3.600 i 4.000 proves a la comunitat educativa gironina amb l'objectiu de detectar "casos asimptomàtics". El vicerector confia que d'aquesta manera es podrà confinar als contagiats i "evitar la propagació" entre les facultats de la UdG. Per altra banda, aquest cribratge també permetrà "adaptar" les mesures que aplica la universitat "en funció de l'afectació" que hi hagi del virus.

Satisfacció entre els voluntaris

Una de les voluntàries que ha participat en aquesta primera jornada del cribratge, Míriam Hidalgo, creu que és una bona iniciativa perquè ajudarà a "detectar casos asimptomàtics" com li va passar a ella mateixa. "Jo vaig tenir coronavirus i no tenia cap símptoma", ha detallat. Per això creu que és útil que la població tingui l'oportunitat de veure si està infectada o no per evitar la propagació de la malaltia.

Entre la gent que esperava fer-se les proves també hi havia diverses estudiants. Dues d'elles, Clàudia Bertran i Laia Arbussé han explicat que es van apuntar al cribratge aquest mateix dimecres a la tarda. Primer va fer-ho la Laia i després va animar a la seva amiga Clàudia per fer-ho.

Per altra banda, el docent Pedro Salvador considera que el cribratge després de les vacances de Setmana Santa és una bona estratègia per detectar possibles contagis. El docent ha recordat que tornant de les vacances de Nadal ja es va fer una operació similar amb els estudiants de primària i secundària i també els professors i per això és encertat fer el mateix ara a les universitats. "Ja ens tocava", ha afegit Salvador.