CiU buscarà ampliar resultats a Girona on es preveu una pugna per la segona plaça

Socialistes, republicans i ecosocialistes situen cares noves al capdavant de les candidatures a la demarcació

CiU torna a confiar en Santi Vila

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, torna a encapçalar per segona vegada consecutiva la llista de CiU a la demarcació. Vila, que governa a la capital de l'Alt Empordà amb majoria absoluta, va aconseguir nou diputats per CiU a les passades eleccions i aspira a millorar els resultats. La fita més alta aconseguida pel partit a Girona són els onze diputats aconseguits a les eleccions de 1984, 1988 i 1992.

El partit ha introduït pocs canvis a la llista: Elena Ribera repeteix de número 2 i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'enfila del sisè lloc que ocupava el 2010 fins al tercer. Els eixos de campanya de CiU a Girona es basen en el camí cap a l'estat propi, la creació d'ocupació i en garantir l'estat del benestar.

Juli Fernàndez, el candidat escollit per la direcció del PSC

El PSC ha viscut tensions internes per confeccionar la llista. El desacord dins del consell de federació gironí sobre qui havia d'encapçalar la llista va fer que hagués d'intervenir la direcció del partit que va ser qui, finalment, va dissenyar la candidatura. El primer secretari dels socialistes gironins i alcalde de Palafrugell (Baix Empordà), Juli Fernàndez, proposava una candidatura renovada encapçalada per l'exalcaldessa de Salt (Gironès) i senadora, Iolanda Pineda, i demanava a l'exconsellera Marina Geli que fes un pas enrere. Una proposta que no va avalar per majoria el PSC gironí.

Davant d'aquest desacord, la direcció del partit va demanar a Fernàndez que es posés al capdavant de la candidatura -és la primera vegada que encapçalarà la llista- i ha optat per situat Geli de número dos i Pineda de tres. Els socialistes, que van ser la segona força més votada el 2010 quan va aconseguir tres diputats, centraran la campanya en el fet nacional amb la seva aposta pel federalisme i el dret a decidir, l'economia i la "regeneració democràtica".

Renovació a la llista d'ERC

ERC arriba a les eleccions amb una llista renovada. L'exconsellera Carme Capdevila ha decidit no tornar-se a presentar i el partit ha escollit l'alcalde de Sarrià de Ter (Gironès), Roger Torrent, com a nou cap de llista. Torrent, de 33 anys, va entrar a l'ajuntament el 1999 i és alcalde des del 2007, ara amb majoria absoluta. L'acompanyen als primers llocs de la llista l'exalcalde de Palafrugell Sergi Sabrià i l'exalcalde de Banyoles Pere Bosch.

El partit va tenir uns mals resultats el 2010 quan va perdre la meitat dels diputats i es va quedar només amb dos. El candidat assegura que poden millorar-los i superar el PSC per convertir-se, per primera vegada, en la segona força més votada a Girona. Entre les dues formacions, només hi va haver 14.670 vots de diferència en els darrers comicis, A banda del procés cap a la independència, el partit assegura que situa en el mateix pla d'importància debatre durant la campanya sobre polítiques socials.

Millo repeteix a les files del PP

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, torna a encapçalar la llista dels populars a Girona. Millo, que també és el president del partit a la demarcació, és l'únic diputat que els populars van aconseguir en les passades eleccions, quan el PP va ser la quarta força més votada. La voluntat del partit en aquesta campanya és aconseguir arribar als dos diputats.

Millo ha explicat que les prioritats del partit durant la campanya gironina seran parlar de mesures per sortir de la crisi i també del "valor de la convivència". Pel partit, el PP és "l'única veu" a Girona que defensa que Catalunya ha de continuar formant part d'Espanya. Està previst que el dia 18 de novembre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, faci campanya a Girona. Darrere de Millo, el partit presenta l'advocat Sergio Santamaria i el portaveu del PP a l'Ajuntament de Roses, Manel Escobar.

Nou cap de llista a ICV-EUiA

ICV-EUiA ha escollit Marc Vidal com a candidat per Girona. En les passades eleccions, la llista la va encapçalar Joan Boada, que ha decidit retirar-se de la primera línia de la política, tot i que acompanyarà Vidal com a cap de campanya en les properes setmanes. Vidal, que és el president regional del partit i regidor a l'Ajuntament de Regencós (Baix Empordà), ja havia estat candidat a les passades eleccions generals, però aleshores no va aconseguir fer-se amb l'escó.

A les eleccions al Parlament, el partit ha aconseguit en les tres últimes convocatòries fer-se amb un diputat i, en aquestes eleccions, aspira a arribar als dos. Defensen que hi ha hagut una profunda renovació a la llista ja que el 70% dels integrants de la candidatura són nous. Com combatre la pobresa, el dret a l'habitatge o el dret a decidir seran alguns dels eixos principals de la campanya.

Toni Strubell (SI) es vol mantenir al Parlament

Dels quatre diputats que Solidaritat Catalana per la Independència (SI) va aconseguir el 2010 -la primera vegada que es presentava-, un el va obtenir a Girona. El partit ha celebrat primàries i ha tornat a escollir Toni Strubell com a candidat a Girona. El número 2 de la llista l'ocupa l'alcalde d'Arbúcies (Selva), l'independent Pere Garriga i el 3 l'advocat Andreu Garriga. Un adherit de la Garrotxa va voler impugnar la llista per considerar que les primàries s'havien fet de manera irregular però el recurs no va prosperar perquè va arribar fora de termini. Strubell, professor de la universitat de Deusto i que ha viscut 21 anys al País Basc, ha assegurat que SI serà "la garantia de l'independentisme" i que és important que tingui força perquè farà de "vigilant de CiU".

Jean Mª Castel, exdirigent del PPC, candidat de C's

Ciutadans va presentar candidatura per Girona el 2010, amb David Liern al capdavant. El partit va tenir 4.926 i va quedar lluny d'aconseguir el diputat. Ara, la candidatura aposta per Jean Mª Castel, exsecretari general del PPC a Girona i regidor a l'Ajuntament de Girona i que va deixar el partit per desavinences amb la cap del grup municipal, Concepció Veray. Als primers llocs de la llista l'acompanyen Tania Ramírez Martín i Sergio Atalaya Martín. Castel defensa que C's és "l'única alternativa real a l'actual classe política tradicional, que l'únic que busca és la seva quota de poder polític".