Hipercor Girona tindrà una planta més i a canvi es conservarà la plaça Salvador Dalí

La comissió suspèn el Pla General de Riells i Viabrea que preveia aixecar 900 habitatges perquè el considera "un autèntic disbarat"

L'Hipercor de Girona podrà ampliar-se amb un pis més. Després que aquest estiu el ple de l'Ajuntament tirés endavant la modificació del Pla General per fer-ho possible, ara la Comissió d'Urbanisme ha donat llum verda al canvi.

D'aquesta manera, els grans magatzems no es menjaran la plaça Salvador Dalí aixecant-hi un nou edifici de 7.500 metres quadrats, com es preveia inicialment. Ara, el que es farà serà reforçar l'estructura de l'actual centre per permetre construir-hi una nova planta.

A més, Hipercor també modificarà tot l'espai públic i anivellarà la plaça Salvador Dalí -que ara queda enclotada- fins a l'alçada de la carretera Barcelona. Al subsòl, hi farà un nou aparcament soterrani vinculat al centre comercial. El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que la modificació del Pla General "el que fa és augmentar l'alçada del centre comercial traslladant-hi part del sostre que hi havia a la plaça".

A més d'aquest projecte, la Comissió d'Urbanisme també ha avalat aquest dijous el pla parcial que permetrà el trasllat de la Clínica Girona en uns terrenys a cavall de la ciutat i de Fornells de la Selva. Tot i que encara queden alguns serrells per tancar-lo (per exemple, un informe d'Aviació Civil), Agustí Serra ja ha dit que el veuen amb bons ulls.

En aquests terrenys, d'uns 60.000 metres quadrats, la meitat l'ocuparà l'equipament hospitalari privat. La resta, es destinaran (a parts iguals) a la construcció de pisos i hotels. En concret, es preveu que s'hi puguin construir un màxim de 120 habitatges.

Vall-llobrega i Riells i Viabrea, tombats

D'altra banda, Urbanisme ha tombat dos plans generals: el de Vall-llobrega i el de Riells i Viabrea. I bàsicament, perquè tots dos preveien creixements excessius. En el cas de Vall-llobrega, un poble que actualment té 877 habitants, el Pla General preveia que s'hi poguessin aixecar 400 habitatges nous. Segons ha destacat Serra, es tracta "d'una projecció força important" i, per això, s'ha decidit tirar-la enrere.

En el cas de Riells i Viabrea, però, el director general d'Urbanisme ha estat diàfan a l'hora de qualificar el Pla General com un "autèntic disbarat". I és que en aquest poble de 3.000 habitants, disseminat de nuclis i urbanitzacions (té 57 quilòmetres de carrers), l'Ajuntament proposava aixecar-hi 900 habitatges nous.

"Això, a la pràctica, suposa doblar la població i apostar per un model expansiu poc sostenible", ha dit Agustí Serra. Per això, la Comissió d'Urbanisme ha suspès el document i, ara, el consistori haurà de comença tot el procés de nou.

A més d'aquests dos, Urbanisme també ha analitzat aquest dijous el Pla General de Llívia (Cerdanya). En aquest cas, la comissió també ha qüestionat el pla, sobretot perquè centra el creixement del municipi als sectors situats al vessant sud del riu Segre. Urbanisme ha demanat a l'ajuntament que concentri els nous habitatges al vessant nord, i que ho faci mitjançant la fórmula del sòl no delimitat (és a dir, que es creixi en funció de les necessitats).

El càmping 'Playa Brava' de Pals, enrere

D'altra banda, avui també ha arribat a la comissió el Pla especial del càmping 'Playa Brava' de Pals (Baix Empordà). Aquest document és el que ha de servir perquè es tiri enrere una ampliació il·legal de 50.000 metres quadrats que es va fer fa anys a tocar de les Basses d'en Coll, un espai protegit amb el parc natural. Tot i això, Urbanisme no ha pogut valorar el document perquè hi faltava un informe de Costes i l'ha deixat per a una propera reunió.

Per últim, la Comissió d'Urbanisme també ha avalat una modificació del Pla especial del port de Blanes (Selva), que preveu situar en aquest espai un restaurant, un centre dedicat a submarinisme, un equipament sanitari, dutxes i magatzems. Tot i això, encara no podrà tirar endavant perquè s'està pendent de dos informes (de Costes i Aviació Civil) que, tot i que seran favorables, encara no s'han emès.