El Govern confirma el retorn al confinament comarcal a partir de divendres

Vergés alerta d'un increment "preocupant" de casos greus de covid-19

El Procicat ha aprovat tornar al confinament comarcal a partir de divendres, segons ha confirmat el Govern en roda de premsa. La resolució actual, que permet sortir de la comarca amb el grup de convivència, havia d'estar vigent fins divendres a la nit, però el Procicat ha avançat la limitació de la mobilitat en una reunió d'urgència aquest dimecres al migdia.

El confinament comarcal entrarà en vigor la mitjanit de dijous a divendres i durarà d'entrada fins el dilluns 19 d'abril. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la resposta és "obligada" davant l'augment de casos i que les mesures són les més "acurades, justes i imprescindibles" possibles.

De moment el Govern ha aprovat tornar al confinament comarcal i manté per ara la resta de mesures davant de la covid-19. "Hem d'actuar", ha assegurat Vergés en una roda de premsa aquest dimecres a la tarda per anunciar la nova mesura. En els propers dies, les autoritats polítiques i sanitàries analitzaran l'evolució de la pandèmia i prendran les decisions "necessàries" per si calgués revisar més restriccions.

El nombre d'ingressats als hospitals i a les UCI per covid-19 ha augmentat en els darrers dies i les previsions apunten a un empitjorament dels indicadors, entre els efectes que pugui tenir la Setmana Santa i l'infradiagnòstic d'aquests dies festius.

El que més preocupa en aquests moments són els ingressos a les UCI, amb 458 pacients -segons les últimes dades-. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que l'increment d'ingressos és "ràpid" i preocupant" i la consellera ha insistit que aquest ritme de creixement "no és assumible" pel sistema de salut.

Sobre si la transmissió de la variant britànica està comportant més ingressos als hospitals, el secretari de Salut Pública ha admès que estan notant una "discordança" entre el creixement de casos, que "de moment no és explosiu", amb l'ascens a les UCI. Aquesta correlació entre l'expansió de la variant britànica i un percentatge major de casos greus ha estat apuntada per informes com els del grup de recerca BIOCOMSC.

Preguntat per si es pot parlar oficialment de quarta onada de la pandèmia, Argimon ha dit que no es tracta tant del nom oficial que se li vulgui donar i s'ha limitat a respondre que, en qualsevol cas, la fase és "ascendent".

Tenir entrades culturals o reserves no seran excepció

La normativa del confinament preveu la mobilitat fora de la comarca per activitat considerada essencial, com la la laboral o per anar al metge, així com algunes excepcions concretes. Estan permeses les excursions o colònies amb el grup bombolla i també la mobilitat fora de la comarca per participar en les competicions esportives autoritzades.

En canvi, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha confirmat durant la roda de premsa que la mobilitat cultural -per exemple, per anar al teatre o a un concert- o la turística no seran excepcions permeses per saltar-se el confinament comarcal. Així, tot i que algú ja disposi d'una entrada o una reserva en un allotjament d'una altra comarca per aquest cap de setmana, per exemple, no es contempla que en pugui gaudir. "No està especificat com a excepció", ha dit. Ni Salut ni Interior han confirmat cap tipus d'ajuda específica ara per ara per als sectors afectats.

Les mesures estan previstes almenys fins el 19 d'abril i, preguntada sobre Sant Jordi, la consellera ha dit que és millor no avançar esdeveniments, però que espera que el pla, que ha estat treballat amb el sector, es pugui desenvolupar.

Vergés descarta per ara un confinament metropolità

La consellera de Salut ha descartat ara com ara un confinament metropolità, tal com ha reclamat aquest dimecres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Vergés ha assenyalat que no descarten cap mesura més endavant però que caldria veure'n la "idoneïtat" i els arguments de la ciutat per demanar-lo.

Prop de 400 controls policials diaris

El retorn del confinament comarcal comportarà desplegar altre cop controls policials a les principals vies. El comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat que es reactivarà un dispositiu d'entre 350 i 400 controls policials diaris en diferents vies de comunicació que uneixen les comarques catalanes, en col·laboració amb les policies locals. D'altra banda, també es reactivarà el dispositiu de control i mobilitat a l'entorn dels diferents parcs naturals. A més, es continuarà treballant sobre possibles festes il·legals o activitats no permeses després que els dies de Setmana Santa s'hagin fet "moltes intervencions" i s'hagin detectat incompliments greus.

Per la seva banda, el conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha reconegut el cansament per la fatiga pandèmica però s'ha mostrat optimista de cara el futur i ha demanat "una darrera empatització" per part de la població.

Sàmper també ha recordat que durant el dia de divendres es donarà el cas que encara estarà vigent la norma estatal que limita el màxim de persones que es poden reunir en espais públics oberts a sis persones i en espais tancats a quatre, així com també limita trobades als domicilis als seus convivents. La matinada de divendres a dissabte tornarà a tenir vigència únicament la norma catalana que fixa el màxim de les trobades en sis persones.

Equiparació Andorra-Alt Urgell

Durant la roda de premsa, Sàmper ha donat per fet inicialment que la decisió del Procicat de tornar al confinament comarcal es traduirà en l'equiparació comarcal de l'Alt Urgell i Andorra. Amb tot, posteriorment ha admès que hi pot haver dubtes interpretatius jurídics atesa la resolució estatal vigent que permet l'accés a Andorra.

Sàmper s'ha queixat de la "distorsió" d'aquesta mesura i ha assegurat que parlarà de forma "immediata" amb el govern andorrà i amb l'espanyol. En concret, ha dit, preguntarà al govern espanyol si mantindrà o no la norma estatal que permet aquest accés, de moment vigent fins el dia 9, en base a les necessitats epidemiològiques de Catalunya i d'Andorra. "Segur que trobarem la mateixa solució per tenir ben clara la normativa", ha conclòs, afegint que caldrà donar una resposta "més consensuada" amb els governs implicats.

Setmana Santa

Les autoritats sanitàries han defensat haver mantingut l'obertura comarcal amb grups bombolla per Setmana Santa, sobretot des d'un punt de vista emocional, tot i que ja feia dies que els contagis anaven creixent a poc a poc. "Les dades ho permetien", ha recalcat la consellera, que ha afegit que ara "no és qüestió" de jutjar, sinó d'"actuar per veure les mesures més adients".

"Ningú vol tancar ni prendre mesures restrictives. Si tanquem no passa res [de contagis], però sí que passen molts altres coses en entorns com el social, laboral o emocional. Nosaltres no obrim i tanquem per donar aire per Nadal o per Setmana Santa, sinó que quan hem pogut donar aire, ho hem fet", ha coincidit Argimon, que ha advertit que la situació a Europa és "molt crítica" i que alguns països porten setmanes amb restriccions.

AstraZeneca

Els responsables de Salut han confirmat que les persones que tenen cita per vacunar-se aquest dijous comptin que es manté ja que de moment no hi ha previst cap canvi respecte a AstraZeneca. Aquestes hores hi ha reunions a diferents nivells després de l'últim informe de l'Agència Europea del Medicament (EMA), que ha conclòs que les trombosis estranyes poden ser "un efecte secundari infreqüent" de la vacuna.

Estratègia britànica de tests

Preguntat per l'estratègia britànica de facilitar tests setmanals, Argimon ha assenyalat que l'estratègia que està dissenyant Catalunya no és "a la britànica" en el sentit de tests d'autodiagnòstic. "Quan tinguem els detalls ho donarem a conèixer", ha dit.