Comença el judici contra l'acusat de matar el germà a cops de crossa a Palafrugell

El fiscal demana 14 anys i 10 mesos de presó

El judici contra l'acusat de matar el germà a cops de crossa a Palafrugell (Baix Empordà) el 24 d'agost del 2018 ha començat avui a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular. El fiscal demana 14 anys i 10 mesos de presó per un homicidi amb les agreujants d'abús de superioritat i parentiu i sosté que el processat va clavar una pallissa "brutal" a la víctima amb cops "precisos" al cap.

La defensa argumenta que l'acusat no tenia intenció de matar el germà, que el dia dels fets estava afectat pel consum de drogues i alcohol, que va actuar en legítima defensa i que el va colpejar durant un arravatament. Està previst que l'acusat declari divendres i que el jurat es retiri a deliberar dilluns vinent.

El cas havia d'arribar a judici el novembre passat però la secció tercera de l'Audiència de Girona el va suspendre i ajornar arran de la situació sanitària i les restriccions adoptades per frenar els contagis de covid-19. Aquest dimecres han escollit els membres del jurat popular i el judici ha començat poc després de la una de la tarda amb la lectura dels escrits de conclusions provisionals del fiscal i la defensa i les al•legacions prèvies.

El fiscal Enrique Barata demana 14 anys i 10 mesos de presó per un delicte d'homicidi amb les circumstàncies agreujants d'abús de superioritat i parentiu. L'acusat és un vell conegut de la justícia i acumula diverses sentències condemnatòries. A finals d'agost, convivia amb el seu germà en un habitatge situat al carrer Caritat número 84 de Palafrugell.

Segons recull l'escrit d'acusació del fiscal, entre la una i les quatre de la matinada del 24 d'agost del 2018, es va produir una "forta discussió" entre els dos germans, durant la qual la víctima va decidir anar a l'habitació per evitar que anés a més.

"En aquest moment, l'acusat, amb la intenció d'acabar amb la vida del seu germà o almenys representant-se mentalment que ho podria fer, ja al passadís del domicili, i després de continuar discutint i forcejant, va agafar unes crosses i va començar a colpejar-lo brutal i repetidament", relata el fiscal. Segons la fiscalia, l'acusat no va parar de colpejar el germà "fins que va quedar immòbil i moribund a terra", enmig d'una bassa de sang.

Com a resultat de l'atac, la víctima va patir "múltiples lesions", localitzades sobretot a la cara i al crani. Segons l'autòpsia, tenia fins a sis ferides a la cara, cinc a la zona cranial occipital (quatre de les quals molt greus) i diverses contusions i lesions a la zona toràcica, al coll i als braços.

"Totes aquestes lesions, especialment les causades al rostre i a la zona posterior del crani, van provocar una ràpida i important hemorràgia, que va derivar en la mort de la víctima minuts després", exposa Barata. Segons el fiscal, l'acusat va atacar "amb reiteració i contundència" zones vitals.

A més, l'escrit d'acusació concreta que l'acusat va "ometre qualsevol ajuda posterior" que pogués salvar-li la vida al seu germà perquè no va avisar del crim fins "hores després".

"L'acusat el va colpejar de manera reiterada i violenta, aprofitant-se de la seva superioritat física perquè el germà pesava només 55 quilos, estava malalt i físicament debilitat i amb dificultats per caminar i per mantenir l'equilibri, per la qual cosa necessitava crosses", detalla el fiscal. L'acusació pública també sosté que el processat sabia que utilitzar les crosses metàl•liques li "proporcionava superioritat" cap a la víctima perquè reduïen les possibilitat de defensa.

A l'inici del judici, Barata ha explicat al jurat popular els motius pels quals no aprecia cap circumstància atenuant i remarca que el processat va actuar amb intenció de matar i va propinar una pallissa "brutal" al seu germà colpejant-lo amb les crosses "amb contundència, brutalitat i precisió" fins a arribar a trencar-les. "Feia pocs mesos que vivien junts perquè un d'ells va sortir de la presó al juny. Tots dos eren persones conflictives i tenien un llarg historial delictiu", ha subratllat.

El fiscal també sosté que, en aquell moment, la víctima estava "molt debilitada" i sosté que l'acusat "l'humiliava" i tenien conflictes constants: "I no m'ho invento jo, tindran testimonis que declararan i que ho explicaran".

Autor confés

Segons va transcendir en el moment dels fets, va ser el mateix acusat qui va avisar la policia. Cap a les set del matí del 24 d'agost va anar fins a l'oficina d'atenció a la ciutadania de l'Ajuntament de Palafrugell i va dir que s'havia trobat el seu germà, a casa, estès a terra i ple de sang. Una treballadora va avisar immediatament la Policia Local, que es va desplaçar fins a l'immoble on hi havia la víctima ja morta i amb signes evidents de violència. Els investigadors de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra a Girona es van fer càrrec del cas.

En un primer moment, l'home es va desvincular de la mort del seu germà, va negar que haguessin discutit i va assegurar que va trobar el cos quan s'havia aixecat a primera hora del matí. Poca estona després, però, i durant la reconstrucció que la comitiva judicial feia a l'immoble, va confessar el crim.

Sense intenció de matar

La defensa argumenta que la nit dels fets, van començar a discutir i al•lega que va ser la víctima qui va intentar atacar primer el seu germà amb la crossa. Ell, però, va aconseguir arrabassar-li i el va colpejar. Segons la lletrada, en cap moment va tenir intenció de matar-lo i el va deixar estès a terra sense figurar-se que estava tan "malferit".

A més, també apunta que tant l'acusat com la víctima tenen historial d'addicció a l'alcohol i a les drogues i que tots dos tenien malalties que els feien estar en males condicions físiques. També argumenta que una crossa no és l'objecte més idoni per matar algú: "En una casa hi ha altres possibles armes per assegurar-se aquest resultat, com ara ganivets".

D'aquesta manera, la defensa nega la intencionalitat de l'acusat i l'abús de superioritat. La lletrada considera que els fets poden ser constitutius de lesions amb resultat de mort o d'un homicidi imprudent i proposa atenuants en diferent grau per drogoaddicció, confessió, legítima defensa i arravatament.

Segons el guió, el judici continuarà dijous amb la declaració dels testimonis, divendres hi haurà les pericials, la declaració de l'acusat i els informes i dilluns vinent entregaran l'objecte del veredicte al jurat perquè es retiri a deliberar.