La comissió de La Copa de Girona demanen més protagonisme per les entitats

Critiquen que se'ls responsabilitzi del consum d'alcohol de menors i demanen fer un front comú durant tot l'any per combatre el problema

"Tenim clar que l'Ajuntament vol acabar amb la filosofia que ha fet gran aquesta festa". Així de contundent s'ha mostrat el secretari de la comissió de La Copa, conegut com a 'Puça', durant el balanç de les barraques d'aquest any. Subratllen que cal un canvi de model després de l'experiència d'enguany, en la qual, diuen, hi ha hagut una falta d'entesa amb els responsables de Girona Avança per organitzar el segon cap de setmana.

Reivindiquen el paper que tenen les entitats socials i culturals que, "treballen per aquestes festes sense ànim de lucre" i que representen milers de persones. Estan convençuts que poden "omplir" aquest segon cap de setmana però demanen que es busquin els diners per programar les activitats des de l'àmbit associatiu. Asseguren que ja els van fer aquesta proposta aquest any, però que "no els van escoltar".

Per altra banda, han expressat de nou el seu malestar per l'enquesta que va fer l'Ajuntament el mes d'abril a unes 870 persones i les maneres. Segons ha expressat el secretari, les preguntes eren al seu entendre "esbiaixades" i el nombre d'enquestats "no era prou representatiu" per una ciutat amb 100.000 habitants. I ha afegit que el consistori l'ha utilitzat com una "bíblia", un fet que els ha portat errors com ara les restriccions horàries. Així per exemple, el dia de Sant Narcís van haver de tancar les barraques a les deu de la nit quan encara hi havia gent. Davant això, van fer una instància per demanar ampliar l'horari dels dies 1 de novembre i el diumenge de Focs, per poder allargar l'horari. El consistori els ho va acceptar.

Amb vista a l'any que ve, demanen que s'obri un procés de diàleg per tal de promoure la participació de les entitats i intentar corregir aquells aspectes que es poden millorar. En aquest sentit, també han denunciat de nou que es "vetés" la participació d'entitats com ara sindicats i associacions culturals per no ser estrictament de Girona, quan feia molts anys que hi eren presents.

El consum d'alcohol de menors, un problema a treballar

Des de la comissió de La Copa han denunciat que se'ls continua "responsabilitzant" del consum d'alcohol per part de menors, com si els joves "només beguessin per Fires", ha dit 'Puça'. Asseguren que estan fent tots els esforços per erradicar-ho, com ara demanar DNI, i que hi seguiran treballant però també reconeixen que "el risc zero no existeix". En aquest sentit, demanen que el problema es combati durant tot l'any des de tots els àmbits, l'educatiu, el familiar i també el polític. Aquest any, s'han sancionat tres barraques per haver venut alcohol a menors.

Durant el balanç, també han volgut deixar clar que els diners que es recapten amb les barraques són el pressupost amb què comptaran les entitats la resta de l'any. I reivindiquen poder continuar amb aquest sistema per "no haver de dependre de les subvencions".

Un dels aspectes positius que han subratllat d'enguay ha estat la recaptació de 23.850 euros que es destinaran al Banc dels Aliments amb la iniciativa de cobrar mig euro més per cada got. Ja estan en converses amb proveïdors per intentar ajustar al màxim els preus i poder aconseguir així el major nombre d'aliments. L'any passat, amb només 3.000 euros van comprar 4 tones de menjar.