SOS Costa Brava denuncia les obres del camí de ronda de Palamós a tres departaments de la Generalitat

L'Ajuntament defensa que tot s'ha fet correctament

Nou intent d'aturar el camí de ronda de Palamós (Baix Empordà) per part de les entitats ecologistes contràries al que consideren un "parc urbà". SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d'en Gori han ampliat la denúncia que van posar a la comissió d'Urbanisme de Girona, perquè les obres s'estaven fent sense que aquest ens hagués donat el vistiplau, segons assegura l'entitat.

Ara, a més, han denunciat davant del Servei de Biodiversitat i Medi Natural que el camí de ronda incompleix l'informe en el qual Territori demanava la "mínima artificialització" de l'espai. A aquest, cal afegir també la queixa de SOS Costa Brava a Cultura per "l'alt intervencionisme" del projecte, malgrat que el Departament també demanava que fos "el mínim possible".

Des de SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d'en Gori deixen clar que en cap cas estan en contra de la recuperació dels camins de ronda i, de fet, recorden que era una de les prioritats quan es va constituir la plataforma que agrupa diverses entitats ecologistes del litoral gironí. L'advocat de l'entitat, Eduard de Ribot, assenyala que el que els agradaria seria que s'intervingués sobre les "afectacions privades com tanques o piscines" i que es recuperés el camí de ronda.

De Ribot lamenta que "el primer model que ens proposen sigui artificial". "Una cosa és col·locar unes tanques de fusta o habilitar el pas corregint les intervencions privades i una altra és fer un parc urbà com el de Palamós. No volem intervencionisme a la natura", assenyala.

Lamenten la "ineficiència" de les administracions

Des de SOS Costa Brava lamenten que el de Palamós sigui un cas que "demostra la ineficiència dels organismes públics de Catalunya". De Ribot no entén per què les obres estan acabades i l'administració "encara no ha intervingut", malgrat que van presentar les denúncies a Urbanisme "fa mesos". "Entre uns i altres s'han anat passant la pilota", assenyala.

De Ribot reconeix que l'Ajuntament de Palamós es va posar en contacte amb ells i van treballar diverses propostes per tal de reduir "l'impacte del projecte inicial". L'advocat diu que s'han modificat "alguns aspectes" però ho considera "totalment insuficient".

L'Ajuntament defensa el projecte

Fonts de l'Ajuntament de Palamós diuen que tot s'ha fet correctament, si bé defensen que les entitats ecologistes denunciïn l'obra si creuen que hi ha alguna irregularitat. També destaquen "l'èxit" que està tenint el camí de ronda aquesta Setmana Santa i ressalten que compleix la doble funció que té; servir com un espai per on ordenar els vianants que volen veure l'espai natural de Palamós i, alhora, fer de dinamitzador cultural i econòmic pel poble.

Cal tenir en compte que el camí de ronda de Palamós va entrar en servei just aquest dijous passat, si bé encara falten alguns aspectes com la instal•lació dels cartells informatius i divulgatius que estan previstos en els 3,5 quilòmetres de recorregut que té des del casc urbà de la localitat, fins a la platja de Castell.