Girona venera la creu a les escales de la Catedral sense públic per segon any consecutiu

El bisbe Francesc Pardo demana "ajuda", "esperança" i "fortalesa" contra la covid-19

Girona ha viscut per segon any consecutiu un Divendres Sant atípic. La pandèmia ha fet suspendre la processó del Sant Enterrament, però la junta de confraries ha volgut reviure l'esperit de la Setmana Santa mantenint la veneració de la creu a les escales de la Catedral.

Això sí, en versió reduïda i adaptada a les restriccions per la covid-19. L'acte, on hi han participat 160 persones, s'ha fet amb mascaretes i sense públic. Ha estat sobri però també solemne. La creu processional ha ascendit les escales contemplada per sis vestes de cada confraria, i mentre redoblaven els tambors dels Manaies. El bisbe de Girona, Francesc Pardo, durant l'homilia ha demanat "ajuda", "esperança" i "fortalesa" per afrontar "aquesta dolorosa pandèmia".

"La creu processional és l'element important del Divendres Sant; amb la veneració, que és l'acte més significatiu, mantenim viva la flama de la Setmana Santa i donem una mica d'aire a les confraries", afegeix el president de la junta de confraries, David Fluriach. Això sí, arran de la pandèmia, l'acte s'ha fet sense públic (TV Girona l'ha retransmès en directe) i del miler de participants que congregava, ara aquest número s'ha reduït a 160. Tots, mantenint distàncies de seguretat i amb mascareta.

La veneració ha començat a les vuit del vespre. També, per assegurar-se de respectar el toc de queda. Mig centenar de Manaies han pujat per les escales de la Catedral, seguits per sis vestes de cadascuna de les dotze confraries de la ciutat (que s'han situat als balcons laterals de l'escalinata).

El moment culminant de la veneració ha estat quan, il·luminada per un focus, la creu processional ha ascendit solemnement les escales de la Catedral mentre redoblaven els tambors dels Manaies. Quan ha arribat a dalt de tot, on l'esperava el bisbe, una vintena de membres de la Coral Polifònica de Girona han entonat l'Stabat Mater.

"Ajuda, esperança i fortalesa"

El bisbe de Girona, durant l'homilia, ha demanat "ajuda, esperança de serenor de pau i fortalesa per afrontar aquesta dolorosa pandèmia". Francesc Pardo també ha dit que aquests valors han de guiar els cristians a l'hora "d'encomanar els difunts a la vostra misericòrdia, per confiar-vos els malalts, els ancians, per pregar pels sanitaris i pels servidors".

Després de l'al·locució del bisbe, s'ha cantat el 'Crec en un Déu' i Pardo ha acomiadat l'acte. Mentre la creu descendia les escales, novament enmig dels tambors dels Manaies, les vestes han entrat dins la Catedral.

La veneració de la creu ha tancat els actes de la Setmana Santa a Girona. Tant el pregó com el viacrucis a la catedral –amb aforaments limitats- s'han difós a través del Youtube. Perquè la ciutadania pogués contemplar els diferents passos, la junta de confraries els ha exposat a l'església dels Dolors. S'han pogut veure entre el 27 de març i aquest mateix Divendres Sant al migdia.