Verges torna a protagonitzar una Dansa de la Mort simbòlica per la pandèmia

Els organitzadors destaquen les ganes que té el poble per recuperar l'acte

Tot i que, de nou, la pandèmia ha fet que la Dansa de la Mort que se celebra cada Dijous Sant a Verges (Baix Empordà) hagi tornat a ser simbòlica, des de l'organització assenyalen que estan satisfets perquè "no es deixa de recordar". I és que en condicions normals, aquesta petita localitat baix-empordanesa s'hauria omplert de visitants per viure un dels actes litúrgics més esperats de la Setmana Santa i que té més de 400 anys d'història.

De fet, el 2019 van ser unes 5.000 persones les que es van acostar a Verges per poder veure el pas de la processó. Els esquelets i els tabals, però, han tornat a quedar-se als armaris de la Casa de Cultura de Verges, tot i que els veïns han tornat a recordar la celebració.

Ho han fet amb una cercavila d'una hora que Els Manages han fet acompanyats dels seus instruments i dels veïns del poble, que des de les seves cases, immortalitzaven el pas dels músics. Un cop a acabat l'acte, una setantena d'aquests veïns han improvisat el cant de l'Hosanna a la Plaça Major, on es representa l'obra habitual que repassa la vida de Jesucrist. Això sí, ho han fet respectant les distàncies i amb les mascaretes en tot moment.

El membre de l'Associació de la Processó de Verges, Albert Casabó, reconeix que aquest any –com l'anterior- la celebració ha estat "simbòlica", per les restriccions de la pandèmia. "Ho hem fet per poder treure'ns el cuquet, tornar a escoltar els timbals dels Manages i sentir una mica d'ambient de Setmana Santa", assenyala.

En aquest sentit, Casabó reconeix que el poble "troba a faltar" aquesta celebració. I és que la implicació dels veïns el Dijous Sant és "molt important" per tal que surti bé. "Els dies abans hi ha assajos, es decoren els carrers i això crea un ambient molt bonic al poble", remarca.

No pateixen pel relleu

Casabó lamenta que els dos anys sense poder celebrar la processó els entristeix, però diu que aquest 2021 "ja s'ho veien a venir". Amb tot, des de l'organització deixen clar que el relleu generacional està garantit i, de fet, en el cant improvisat de l'Hosanna, bona part dels participants eren joves del poble.

A més, Casabó remarca que ja han creat iniciatives per "incentivar les noves generacions" a implicar-se en la celebració. En aquest sentit, destaca la processó per als més petits que serveix per "anar creant escola" i assegurar el relleu. "Hem d'anar invertint en capital humà per tal que es mantingui", assenyala el membre de la Processó de Verges.

Un documental en record a les víctimes de la Covid-19

Els actes de Verges d'aquesta Setmana Santa es tancaran amb un documental de petit format que s'emet aquesta mateixa nit dins del 'Telenotícies' de TV3. Es tracta d'un projecte encarregat per l'Ajuntament de Verges i el Departament de Cultura per mostrar la Dansa de la Mort "a tot el territori català", coincidint amb Dijous Sant.

L'alcalde de Verges, Ignasi Sabater, ha recordat que la Dansa de la Mort "és més vigent que mai" perquè "explica la fragilitat de l'ésser humà", just en un moment de pandèmia. A més, l'alcalde ha recordat que aquesta dansa d'origen medieval es va fer en record a una de les pandèmies de la pesta negra que va patir la població. "Enguany fer la Dansa de la Mort tenia més sentit que mai" i per això han volgut transformar el documental en un "recordatori per totes les víctimes de la covid-19". La peça està dirigida per Lluís Danés i es va enregistrar fa unes setmanes al municipi.