Girona aprova els 9,9 MEUR d'inversió pactats amb Guanyem amb l'abstenció de PSC i Cs

El govern celebra "deixar enrere" el ple on es va tombar el pla d'inversions

El ple de Girona ha aprovat aquest dimarts al matí una inversió extraordinària de 9,9 milions d'euros (MEUR) gràcies a un acord entre les formacions del govern (JxCat i ERC) i Guanyem Girona. Per altra banda, PSC i Cs s'han abstingut en la votació.

La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas ha destacat que entre el llistat d'inversions hi ha "un equilibri entre nous projectes i mantenir allò que ja tenim". Planas assegura que amb el ple extraordinari d'aquest dimarts es comença a "deixar enrere" la sessió del gener, on es va tombar el pla d'inversions. Per la seva banda, Guanyem ha insistit que una part dels diners es destinaran a "un pla de xoc" per revertir els efectes de la pandèmia i que l'aproven per "responsabilitat".

Des de Guanyem Girona han remarcat que el conjunt d'inversions es divideix en dues línies: per una banda hi ha un pla de xoc amb 5,8 milions d'euros que haurà de servir per pal·liar els efectes de la pandèmia. La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, ha remarcat que es tracta d'una "injecció de diners a l'economia de la nostra ciutat" per convertir l'Ajuntament en "un motor de generació de riquesa".

La regidora de Guanyem Girona, Cristina Andreu, creu que els acords arribats en aquest acord permet al consistori actuar "en els efectes més colpidors de la pandèmia". De fet, Andreu ha remarcat que les inversions acordades disten de "la proposta inicial" que el govern local intentava aprovar en el ple del mes de gener.

A principis del 2021 el govern local va presentar un pla d'inversions de més de 13 milions d'euros que l'oposició en bloc li va tombar durant el primer plenari de l'any. Andreu ha puntualitzat que les inversions que aquest dimarts es desencallaran persegueixen tres objectius: reduir l'emergència habitacional, l'exclusió d'aïllament social d'alguns col·lectius en els barris de la ciutat i una transició energètica.

En matèria d'habitatge, la regidora de Guanyem ha recordat que en dos anys s'ha multiplicat de forma exponencial la inversió que ha fet el consistori gironí. Segons Cristina Andreu "el 2019 hi havia una partida de 50.000 euros" i el 2020 ja es va créixer fins als 500.000 gràcies a l'acord de pressupostos amb Guanyem. Ara, aquest 2021 se superen els 4 milions. "Ens podem felicitar", ha afegit Andreu.

Aprovació per "responsabilitat"

Pel que fa a Cs i PSC s'han abstingut de l'aprovació destacant que estaven d'acord en algunes partides, però en d'altres no. Malgrat tot, les dues formacions han criticat que l'Ajuntament de Girona aprofiti per aprovar "projectes endarrerits" amb la supressió del sostre de despesa.

El portaveu de Cs, Daniel Pamplona ha lamentat que en les inversions pactades no hi hagi prou projectes "per combatre la pandèmia" i per això han retret a l'equip de Marta Madrenas que encara no hi hagi uns pressupostos a la taula.

En la mateixa línia, la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, també ha recordat que "Girona és la única ciutat catalana amb més de 100.000 habitants que encara no té el pressupost" per aquest 2021. Per això ha exigit al govern local que desencalli els números i els presenti a les formacions.

A més, Paneque ha insistit que hi ha diversos projectes que "porten anys d'endarreriment" com ara el pla especial de la Devesa, el pla local de l'habitatge o el pla d'igualtat. "Això ens desanima i ens preocupa". També hi ha projectes com ara el de la ràdio municipal que caldrà "començar de zero" després que els tribunals hagin tombat el contracte a l'empresa que va guanyar el concurs públic per gestionar-la.

Tot i així, les tres formacions a l'oposició han reiterat que per "responsabilitat" calia acordar determinades accions amb el govern local i desencallar projectes que ajudin a recuperar l'economia gironina i augmentin l'atenció social. "L'oposició també ha fet un esforç", ha recordat Paneque. "Quan el govern estén la mà, l'oposició també actua amb responsabilitat", ha reblat la socialista.

12,6 milions d'inversions el 2021

Amb l'acord aprovat avui entre el govern de Junts i ERC amb Guanyem Girona, ja s'han desencallat 12,6 milions d'euros en inversions que s'hauran d'executar aquest 2021. El mes de gener, Marta Madrenas i Quim Ayats presentaven un pla d'inversió de 13,2 milions d'euros que pocs dies després l'oposició enterrava en el plenari.

Al febrer, ja es va aprovar una primera partida de 715.000 euros i al març PSC i Cs van pactar un conjunt d'inversions per valor 1,9 milions. Ara, Guanyem Girona ha signat un acord de 9,9 milions, arribant als 12,6 totals. Amb això, la regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, creu que es comença a "deixar enrere" el plenari del gener "del qual ningú se'n sent orgullós".

Malgrat tot, hi ha partides previstes inicialment que no hi són. Es tracta de la comissaria de la Policia Municipal de Girona que l'Ajuntament va projectar al barri de Santa Eugènia i que aquest 2021 volia començar destinant-hi 350.000 euros o el carril bici de l'avinguda de Lluís Pericot amb 350.000 euros més. També queda pendent desencallar els 470.000 euros d'equipament per a la Policia Municipal de Girona, que havia de servir per comprar càmeres per aquest cos.

Per altra banda, la partida d'habitatge és la que més ha crescut a diferència de la previsió inicial. El govern volia destinar-hi 2,5 milions d'euros aquest any i Guanyem Girona ha fet pujar aquesta xifra fins als 4 milions. També hi ha 300.000 euros pels centres cívics de l'Eixample i 200.000 euros més per a la projecció d'un local social al barri de Sant Narcís.

Per la seva banda, el PSC va pactar una reforma integral del carrer del Carme valorat en 120.000 euros i també destinar 307.260 euros a cotxes per a la Policia Municipal de Girona, mentre que el govern local preveia dedicar-hi 263.000 euros.