Els pastissers preveuen un lleuger descens en les vendes de panellets per Tots Sants

Els preus en general es mantenen tot i l'augment de l'IVA i l'increment dels preus del pinyó i l'ametlla

Les pastisseries estan a ple rendiment durant els dies previs a Tots Sants. I és que segons les previsions del gremi, enguany es manté la producció de panellets de l'any passat, tot i la delicada situació econòmica que travessen moltes famílies. Unes dades que per als pastissers "reflexa l'interès del consumidor pels productes artesanals".

És per això que aquest any seran moltes les pastisseries que elaboraran panellets seguint el mètode tradicional, sense additius, i únicament amb massapà a base d'ametlla i sucre. Aquests panellets estan qualificats amb la denominació d'Especialitat Tradicional Garantida (ETG). Els més sol·licitats, com és habitual, seran els panellets tradicionals de pinyons.

Tot i això, també se'n faran d'ametlla, coco, fruites naturals i exòtiques, castanya o xocolata. També tindran sortida, sobretot entre els més petits, els panellets inspirats en motius de la festa americana de 'halloween'. "Fem massapà amb forma de carbassa o de bruixes", detalla en Pep Turull, de la pastisseria Turull de Terrassa.

Turull assegura que els pastissers es veuen obligats a reinventar-se constantment per mantenir uns bons nivells de vendes davant l'augment constant dels costos. Enguany a l'augment de l'IVA del 2% s'hi afegeix l'augment de les matèries primeres, com el pinyó i l'ametlla, que pugen un 30% de mitjana. Tot i això, el preu del panellets a les pastisseries es mantindrà com l'any passat per afavorir al consum.

L'optimisme dels pastissers és fa notar, sobretot, a les comarques de Barcelona, on es calcula que es vendran més de 600.000 quilos, mentre que a la resta del territori les previsions no són tan bones. Menys producció i panellets més cars.

Panellets un 5% més cars a Lleida

El president del Gremi de Forners de Lleida, Manel Llaràs, preveu que les vendes de panellets a la demarcació lleidatana baixaran entre un 10% i un 15%. Explica que les famílies "cada vegada més han de mirar la butxaca i els panellets, tot i ser una tradició, és un producte car". Mentre que l'any passat es van vendre a Lleida uns 140.000 quilos de panellets, enguany es preveu que les vendes oscil·lin entre els 120.000 i els 125.000 quilos.

El preu dels dolços, després de mantenir-se durant dos anys, puja aquest any a Lleida entre un 3% i un 5%. Llaràs ho atribueix a l'encariment de les matèries primeres. Com passa en el conjunt del territori, els panellets de pinyons, tot i ser els més cars, segueixen sent els més venuts. "Quan la gent no vol comprar massa, va a allò segur i, en el cas dels panellets, aquests són els de pinyons", que suposen un 50% del total de les vendes, seguits pels d'ametlla, coco i tots aquells que duguin xocolata, ha explicat Llaràs.

Un 20% menys de panellets a Tarragona

Per la seva banda, els pastissers artesans del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre preveuen una caiguda de vendes de panellets del 20% respecte l'any passat. En total, segons ha precisat el vicepresident del Gremi d'Artesans Pastissers de Tarragona, Josep González, es vendran uns 8.000 quilos, 2.000 menys que l'any passat.

Els efectes de la crisi econòmica sobre les butxaques dels consumidors, sumats a l'increment de preus que han experimentat els pinyons i la "competència deslleial" per part de fabricants industrials explicarien aquest descens, segons els professionals del sector. A les pastisseries tarragonines i ebrenques, el quilo de panellets amb pinyons s'ha disparat fins els 40 i els 45 euros, mentre que la resta es manté entre els 35 i els 37 euros.

Un 26% menys a les comarques gironines

Els pastissers gironins tampoc són massa optimistes pel que fa a les vendes d'aquest producte per aquest any. Calculen que no podran assolir els 125.000 quilos que es van arribar a comercialitzar en els últims anys i preveuen que se'n vendran entre 95.000 i 90.000 quilos, el que representa un 26% menys. "La gent no té diners", es lamenta el seu president, Josep Costa, que reivindica el valor d'aquest producte tradicional.

Assegura que un 95% de les pastisseries oferiran preus que aniran entre 35 i 45 euros al quilo i adverteix al consumidor que no esperin trobar la mateixa qualitat si compren a altres establiments que els ofereix un producte més barat, que posa "molta patata i moniato". Els autèntics, diu, són aquells que estan elaborats amb ametlla i sucre, a banda de les guarnicions. Els tradicionals continuen essent els de pinyons, coco o ametlla, tot i que el client podrà trobar una gran varietat de sabors per a tots els gustos.