Les discussions que comencen a Internet acaben en baralles als instituts gironins

La comissió de conflictivitat juvenil va tractar el curs passat 101 casos, gairebé el doble que l'anterior

La comissió de conflictivitat juvenil tracta aquells problemes que sorgeixen a instituts de la ciutat i que en el sí del centre no es poden acabar resolent i cal la intervenció mediadora de la policia municipal. En la comissió hi participen quinze centres, dotze són instituts i tres són escoles. Aquesta comissió existeix des del curs 2006/2007 però enguany ha estat un dels anys que més casos ha tractat: un total de 101, gairebé el doble que l'any passat.

Segons la coordinadora de la comissió, la sotsinspectora Irene Alcaide, el fet que hagin tractat més casos no vol dir que hagi augmentat la conflictivitat a les aules sinó que la comissió és més coneguda i s'ha ampliat el nombre de tècnics que la formen per arribar a resoldre millor els casos que hi arriben. Habitualment, a aquesta comissió hi arriben fets com baralles entre joves, robatoris i furts, amenaces, actes d'incivisme o consum de drogues.

El paper de les xarxes socials

Aquest any per primer cop s'han tractat dos casos que comencen a destapar una nova font de conflicte. Es tracta de baralles que tenen com a origen una discussió prèvia a les xarxes socials. Segons ha explicat Alcaide, són casos de joves que arriben a les mans i que, un cop se'ls pregunta a la comissió el perquè s'han barallat, relaten que prèviament hi ha hagut intercanvi d'insults i vexacions a través del Facebook. De moment s'han donat dos casos però la sotsinspectora alerta que saben que n'hi ha més. "Els joves usen aquestes xarxes socials en ocasions per amenaçar o difondre informacions falses d'algun company", ha detallat.

Davant d'aquesta situació, Alcaide ha alertat que cal estar atents a l'ús que fan els menors de les xarxes socials. "Moltes vegades els pares no són conscients del perill que suposa deixar un nen desprotegit davant una pantalla d'ordinador sense cap control", ha remarcat la sotsinspectora. De fet, des de la Policia Municipal de Girona s'estan duent a terme xerrades a escoles i instituts de la ciutat per exposar als joves els pros i els contres de les xarxes socials.

Cada vegada més noies implicades

De les dades de la memòria del curs passat, Alcaide ha destacat que cada vegada arriben més casos on hi ha noies implicades en un conflicte. Per exemple, dels 57 casos del curs 2010/2011, només 13 eren noies. En canvi, aquest curs passat ja van ser 29 els casos que van arribar a la comissió amb noies implicades. "El major número de casos tractats ha estat per baralles entre les mateixes noies i intimidació a una altra estudiant", ha explicat la coordinadora de la comissió, que reconeix que les noies també fan ús de la violència i les amenaces de la mateixa manera que ho fan els nois.

En general, la majoria dels casos que arriben a la comissió són per robatoris o danys al patrimoni (27%) i per agressions o baralles (26%). Alcaide ha destacat que aquest any tampoc hi ha hagut cap baralla tumultuosa i que ja fa tres cursos que no n'hi ha cap després que, al 2008-2009, se'n registressin tres de molt multitudinàries.

De cares a aquest curs, la comissió s'ha marcat com a objectiu estar atenta per si el canvi a jornada intensiva fa que els alumnes a les tardes protagonitzin més baralles fora de les aules. Segons ha indicat Alcaide, en les primeres setmanes del curs no hi ha hagut cap problema remarcable.