Investigadors de la UPC alerten d'una ''forta pujada'' de contagis a Lloret de Mar

Recomana no barrejar bombolles i dur sempre la mascareta

Els investigadors del grup BIOCOM-SC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han alertat avui que s'ha detectat una "pujada molt forta" a Lloret de Mar (Selva) de casos de coronavirus els darrers dies segons les dades analitzades provinents de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Els investigadors també destaquen Montblanc, Centelles, l'Eixample de Lleida i entorns del Passeig Sant Joan a Barcelona.

En una publicació a Twitter expliquen com durant la primera onada aquestes pujades eren típicament associades a grans brots i contagis en entorns de risc ara prohibits. "Sense estudis de contacte no podem assegurar que les raons hagin estat contagis en entorns de risc", assenyalen. Amb tot, precisen que aquests espais perillosos bàsicament són les trobades amb interaccions properes de llarga durada en interiors i exteriors; "l'exterior no et deslliura del contagi si hi ha contacte estret tot i que en interior/cridant i sense ventilació és encara pitjor", expliquen.

Del BIOCOM-SC asseguren que la combinació contacte continu en interior i exterior amb molta gent cridant o cantant ha estat sistemàticament "font de brots enormes", posant d'exemple grans àpats, cants corals o festes, entre d'altres.

És per tot això que el grup d'investigadors demanen per aquesta Setmana Santa, que si hi han trobades fora de bombolla aquestes siguin de poques persones, en exterior, amb distància i amb mascareta tenint en compte una constant neteja de mans.