L'Armada aborda uns pescadors de Roses per no portar la bandera espanyola

"En 8 anys de feina he vist un buc espanyol de la marina potser dues o tres vegades", assegura una testimoni

González assegura que la presència de militars al Cap de Creus és "excepcional" ja que qui realitza les tasques de vigilància i control de pesca és la Guàrdia Civil. "L'últim cop que vaig observar un buc de l'Armada va ser l'estiu passat al Festival del Mar de Palamós", però mai en aquest tipus de missions, ha afirmat.

Els pescadors tampoc recorden cap fet similar, ha asseverat González. De fet, en declaracions a Rac1 ha assegurat que "en 8 anys de feina he vist un buc espanyol de la marina potser dues o tres vegades".

Aquesta nova polèmica s'afegeix a la presència d'avions militars que en les últimes setmanes han sobrevolat les comarques catalanes en algunes ocasions a molt baixa cota i provocant inquietud i enuig als veïns.

Uns vols que segons el Ministeri de Defensa són habituals, però que els alcaldes dels municipis afectats asseguren que feia molts anys que no es produïen, i menys tant a prop de terra i en alguns casos en espais d'alt interès natural, posant en perill la fauna de la zona.

Hi resten importància

El president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors de Girona i patró major de Roses, Antoni Abad, ha minimitzat el rebombori creat després de la inspecció d'un vaixell de l'Armada a un buc pesquer de Roses al quan va demanar que hissés la bandera espanyola. "Un o dos cops l'any aquest vaixell fa inspeccions, és una cosa quotidiana i rutinària. No entenc per què s'ha creat aquest rebombori", ha assegurat Abad. El màxim representant de la Federació a Girona ha ressaltat que "cal treure ferro" a l'assumpte i ha assegurat que el vaixell depèn de la Secretaria General de Pesca i que el cap del buc de l'Armada "només va recordar al patró de Roses" que havia d'hissar la bandera espanyola.

"Suposo que aquest incident s'ha tret de context a causa de les circumstàncies que viu actualment el territori català i la sensibilitat que hi ha sobre aquests temes", ha destacat Abad. No obstant això, el patró major ha volgut ressaltat que es tracta d'inspeccions rutinàries i quotidianes, que no tenen res d'especial i que "moltes vegades el buc ha demanat a diversos vaixells de la Costa Brava que hissin la bandera", ha assegurat. Segons Abad, els pesquers no acostumen a penjar les banderes espanyoles perquè es fan malbé i es trenquen. "Això ens passa cada dos per tres, és la nostra feina, s'ha de treure importància a aquest incident", ha apuntat.

Abad ha ressaltat que el vaixell de l'Armada realitza tasques d'inspecció des de la frontera amb França fins al sud de la costa espanyola i que el cap del vaixell "només va recordar al patró que havia d'hissar la bandera". "Mentre el cap ho deia per la ràdio el patró del vaixell ja estava pujant la bandera, no hi ha res més que això", ha conclòs Abad.