A judici una baralla a Sant Feliu de Guíxols amb un intent d'asfíxia i l'amputació de part d'un dit

Els dos acusats es van enfrontar per una disputa pel lloguer d'una embarcació recreativa

Una disputa pel lloguer d'una embarcació recreativa a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha acabat arribant a judici aquest dijous a l'Audiència de Girona amb acusacions creuades entre els dos implicats en una baralla. Els fets van tenir lloc cap a les quatre de la tarda del 14 d'agost del 2018.

Un dels processats acusa l'altre d'haver-lo subjectat pel coll i haver-lo asfixiat: "Pensava que em moria". L'altre acusat sosté que els dos van forcejar i, durant la batussa, l'altre implicat li va mossegar un dit fins a amputar-li part de la falange del dit del cor de la mà dreta. Un dels processats s'enfronta a 4 anys de presó per un delicte de lesions amb deformitat. L'altre a una multa de 600 euros per un delicte lleu.

La baralla

Una família lloga una embarcació a Sant Feliu de Guíxols per passar una tarda d'agost navegant per la Costa Brava. El problema arriba quan, a l'hora de pujar-hi, agafen unes canyes de pescar. El responsable de l'embarcació, acompanyat d'un amic, els hi diu que no està permès pescar perquè és una barca "recreativa" i amb l'activitat limitada al gaudi de solcar el mar. Aleshores, comença una disputa que acaba arribant a les mans entre un home de 34 anys i l'acompanyant del responsable de la barca, de 49 en el moment dels fets.

I aquesta és l'única part dels fets amb la qual els implicats en la batussa es posen d'acord. A partir d'aquí, les versions són oposades, amb acusacions creuades entre els dos ara acusats.

L'acompanyant del responsable de la barca és el que s'enfronta a una pena més elevada perquè l'acusació particular li demana 4 anys de presó per un delicte de lesions amb deformitat per l'amputació de la falange distal del dit del mig de la mà dreta. La fiscalia i el seu advocat Carles Monguilod, en canvi, sostenen que va actuar amb legítima defensa i que ha de quedar absolt.

Segons el seu relat, la família es va prendre "molt malament" el veto a l'ús de la canyes de pescar. Com que el seu amic és més gran i va veure que "no es podia defensar" perquè l'increpaven verbalment, va decidir intercedir per donar-li un cop de mà. Quan semblava que la discussió havia acabat, ha continuat relatant, ell i el seu company van marxar en direcció al Club Nàutic però l'altre home es va dirigir corrent cap a ell, li va intentar clavar una puntada de peu que va poder "esquivar" i el va acabar subjectant amb força pel coll.

"Pensava que em moria", ha dit l'home al judici que s'ha fet aquest dijous a la secció quarta de l'Audiència de Girona. "Amb una mà m'asfixiava i amb l'altra m'anava picant i rascant a la cara, llavors em va posar el dit a la boca i dic, constreny una miqueta a veure si em deixa anar, però com que no em deixava i m'estava ofegant, vaig estrènyer més fort, més fort fins que va marxar corrents", ha relatat l'home.

Quan va aconseguir deslliurar-se de l'atac, un treballador del port que l'havia anat a socórrer el va portar fins a una font perquè es pogués netejar les ferides i van alertar els Mossos d'Esquadra, que van anar fins al lloc. Com a resultat de l'agressió, segons la fiscalia i el seu lletrat, va patir rascades i hematomes a la zona de l'ull, al nas i al llavi.

"Vam forcejar"

La fiscalia i Monguilod acusen l'altre processat d'un delicte lleu de lesions i demanen que pagui una multa de 600 euros i que indemnitzi la víctima de l'asfíxia amb 245 euros. La seva defensa demana l'absolució.

Al judici, l'home de 34 anys en el moment dels fets ha explicat que el responsable de la barca i l'altre acusat van dir de males maneres que no podien portar les canyes i que estava prohibit pescar des de l'embarcació. Llavors, segons el seu relat, van decidir no llogar-la i "prescindir del servei": "Volíem passar un bon dia en família i no notava bones vibracions".

L'home ha assegurat que els dos homes es van enfadar perquè desistien del lloguer i suposa que és perquè potser podien perdre una comissió. Va ser aleshores quan, segons la seva versió, l'altre acusat va començar a discutir amb el seu pare. Com que pateix del cor, afirma que s'hi va apropar per intentar "acabar amb aquella disputa absurda" i no sap ben bé com van acabar forcejant: "Allò que tu poses una mà per evitar que s'apropi i ja me la va agafar i estàvem agafats un amb l'altre de costat".

El processat nega que estrangulés l'altre home, assegura que "immediatament" l'altre acusat li va començar a mossegar el dit i que per això va continuar el forcejament: "Sinó, jo l'hauria deixat anar molt abans". No es van desenganxar, remarca, fins que l'home de 49 anys li va arrencar part del dit que li mossegava. Tan bon punt va veure l'abast de les ferides, la seva parella va agafar part de la falange que l'altre acusat havia escopit a terra, el va posar en gel i van anar directament al metge.

Com a resultat de la baralla, la víctima de la mossegada va patir una fractura al dit del cor de la mà dreta i li ha quedat com a seqüela l'amputació de la falange distal. La seva lletrada, a més, assegura que també ha perdut la qualitat de vida perquè li ha afectat tant a la feina com a administratiu com a les seves aficions com fer esport o tocar instruments com la guitarra o la flauta. Per això, a banda dels 4 anys de presó, demana al tribunal que tingui en compte tots aquest perjudicis a l'hora de fixar una indemnització.

El judici ha quedat vist per a sentència.