El projecte d'energies renovables en llars s'amplia a Banyoles, la Bisbal, Ripoll, Salt i Santa Coloma de Farners

GiDomus segueix les passes del model HolaDomus implantat a Olot

Nou pas per a la rehabilitació energètica d’habitatges, renovació i sostenibilitat a les comarques gironines. Seguint l’èxit dels programes HolaDomus i el GarrotxaDomus, ara els municipis de Banyoles, La Bisbal d’Empordà, Ripoll, Salt i Santa Coloma de Farners s’han unit seguint l’exemple d’Olot en un projecte pioner: GiDomus.

El programa té per objectiu impulsar l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables als habitatges arreu del territori gironí. El projecte compta amb el suport i finançament de la Comissió Europea que hi ha aportat 60.000 euros per cobrir les despeses de la fase de disseny. En concret, la proposta GiDomus va ser una de les dues úniques propostes acceptades a la convocatòria European City Facility (EUCF) procedents de l’estat espanyol. La iniciativa també compta amb el suport de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).

La selecció de Ripoll, La Bisbal d’Empordà, Santa Coloma de Farners i Banyoles no ha estat casual sinó que respon a la voluntat d’estendre el projecte arreu del territori gironí integrant les capitals de comarca i una de les principals ciutats de la demarcació com és la ciutat de Salt que permetin replicar el model d’èxit GarrotxaDomus.

D’aquesta manera, cada capital de comarca funcionarà com a nucli o oficina energètica central oferint suport i assessorament en matèria d’eficiència energètica, energia renovables, optimització de la factura energètica o reducció del consum energètic de la llar a través dels hàbits domèstics a tota la zona. En el cas de Salt, es tracta d’un dels municipis més poblats de la demarcació de Girona i suposava una gran oportunitat per analitzar el nivell d’adaptació, enmig del context actual de crisi i davant les necessitats habitacionals tan variades existents.

Per tal d’iniciar aquest projecte conjunt s’ha redactat un conveni de col·laboració entre els sis municipis integrants i que es porta al plenari de l’Ajuntament d’Olot d’aquest dijous, 25 de març de 2021. El conveni preveu formalitzar la col·laboració entre els diferents ajuntaments i la Fundació EuroPACE, encarregada de coordinar, gestionar i realitzar el treballs.

Aquesta iniciativa s’ha presentat aquest dijous al matí en un acte que ha comptat amb l’assistència de Miquel Noguer, alcalde de Banyoles i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert; l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Enric Marquès, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, el tinent d’alcalde de Territori de Salt, Alex Barceló; i el primer tinent d’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí que han coincidit en la rellevància de la realització de projectes d’aquestes característiques de forma conjunta arreu del territori gironí.

Seguint l’exemple d’èxit del GarrotxaDomus

A principis de gener del 2021 es va constituir oficialment el GarrotxaDomus, l’oficina energètica que uneix 15 municipis de La Garrotxa. En aquest cas, el projecte va ser resultat de la col·laboració del Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Institut Català d’Energia, la Fundació EuroPACE, l’Ajuntament d’Olot i els consistoris d’Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Mieres, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Vall d'en Bas i Vall de Bianya.

Tal com en el cas de GiDomus, els principals beneficis del servei gratuït d’acompanyament GarrotxaDomus són:

  • Assessorament tècnic | Els experts energètics del programa ajuden a definir la solució que millor s’adapta a les necessitats i desitjos del propietari, s’ofereix una borsa de professionals de confiança validats i es gestionen pressupostos per facilitar la selecció del professional per part del propietari.
  • Assessorament administratiu | El programa tramita les llicències d’obra, pot revisar les factures dels professionals i gestiona les incidències que puguin sorgir durant la reforma.
  • Assessorament financer | S’informa els propietaris i es gestionen subvencions i bonificacions i es faciliten solucions de finançament assequible per qui ho necessiti.

Un altre pilar d’aquests programes són els professionals qualificats, figures clau pel bon funcionament del programa. Per aquest motiu, només es treballa amb professionals de confiança validats. En el cas de GarrotxaDomus, actualment es disposa d’una seixantena de professionals - incloent arquitectes, aparelladors, experts energètics, instal·ladors i constructors – que permet que els propietaris puguin accedir a una àmplia borsa de professionals de confiança amb totes les garanties de rebre un servei de qualitat.

Pel que fa a les xifres, en aquests dos primers mesos de funcionament, el GarrotxaDomus ha atès 56 consultes i s’han redactat 15 projectes, 2 dels quals ja es troben en fase d’execució. En el cas de la ciutat d’Olot on la iniciativa HolaDomus està plenament implementada, el projecte ha permès atendre a 304 ciutadans i ciutadanes i realitzar un total de 64 intervencions de rehabilitació energètica d’habitatges. En aquest sentit, els mateixos usuaris i usuàries han puntuat l’atenció i servei rebuts amb una valoració de 9 sobre 10.

GarrotxaDomus inclou una àmplia gamma de solucions d’eficiència energètica, energies renovables, accessibilitat i rehabilitació adreçades a millorar la sostenibilitat, reduir la factura energètica, millorar el confort i qualitat de vida de la ciutadania, l’autoconsum a través d’energies renovables, habitatges intel·ligents i millora de l’accessibilitat i seguretat de les llars. La voluntat és que el projecte pugui estendre’s arreu del territori català, començant per les comarques gironines.