Girona, Salt i Sarrià proposen mantenir el preu de l’aigua amb el canvi de model de gestió

La factura mantindrà un cost fix i un de variable

Els Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Gironès) proposen mantenir la tarifa mitjana de l’aigua amb el canvi de model de gestió. Els tres consistoris han realitzat un estudi per tal d’analitzar el cost del servei d’abastament i distribució d’aigua potable i determinar, a partir d’aquí, el preu que les persones usuàries hauran de pagar. Es tracta d’un document que un cop tancat haurà de ser aprovat pels tres consistoris i pels òrgans corresponents. Aquest és un pas necessari per avançar cap a una gestió pública del cicle de l’aigua a través de la nova estructura del servei que s’acabi implementant.

Per tirar endavant el plec del nou servei, i fer efectiva la municipalització de l'aigua, s'havien d'enllestir tant la proposta de tarifes com la del reglament. Ara, els tres ajuntaments ja tenen damunt la taula el primer d'aquests dos documents, que deriva d'un estudi previ on s'ha analitzat quant costa l'abastament i la distribució de l'aigua. I a partir d'aquí, determina quin és el preu que n'han de pagar els usuaris.

La nova proposta de tarifes, doncs, s'ha fixat després d'analitzar les despeses del servei (tant l'abastament d'aigua en alta com en baixa). L'objectiu era poder mantenir el preu mitjà de l'aigua que es paga fins ara i, en paral·lel, cobrir els costos d'explotació de la xarxa i fer-hi tant les inversions com les reposicions necessàries.

Segons concreten els tres ajuntaments, la voluntat és que la factura consti d'una part fixa i una altra de variable (és a dir, com fins ara). L'aigua es pagarà per trams –qui més consumeixi, tindrà una factura més elevada- i com, a novetat, se n'establirà un de nou per incentivar i afavorir l'estalvi domèstic.

Pel que fa a ajudes, es preveuen conservar l'estructura actual de tarifes socials, i mantenir la bonificació per a famílies nombroses. A més, s'està treballant per poder aplicar una reducció per a les famílies monoparentals.

Simulació amb 3.000 rebuts

Per comprovar els resultats, durant l'estudi s'ha fet una simulació del què pagarien els usuaris (per saber si el preu de l'aigua es mantindria o no). S'han seleccionat aleatòriament 3.000 rebuts del 2020 i s'han recalculat aplicant-los els nous barems. "S'han comparat els preus d'ara amb els nous que es proposen i s'ha pogut comprovar que el preu mitjà de l'aigua es manté igual", expliquen els consistoris.

A banda del subministrament en baixa –a les llars- l'estudi també proposa un preu per al subministrament en alta; és a dir, la distribució de l'aigua al Consorci de la Costa Brava i als sis municipis de l'entorn de Girona (Bescanó, Vilablareix, Fornells de la Selva, Quart, Aiguaviva i Sant Julià de Ramis).

Com a novetat, aquí la tarifa constarà d'una part variable (segons els metres cúbics que es consumeixin) i una part fixa per cobrir els costos d'explotació. I d'aquesta manera, garantir que s'obté el finançament necessari per cobrir les despeses de funcionament de la planta.

"Justa i que penalitza l'excés"

El regidor de Sostenibilitat de Girona, Martí Terés, subratlla que "els nous càlculs faciliten l'accés al servei a totes les persones i penalitzen l'excés de consum d'aigua, buscant així incentivar-ne l'estalvi". "Es tracta d'una tarifa justa i moderna, que ens permetrà cobrir els costos i fer les inversions que fan falta, fomentant el consum d'aigua amb visió de sostenibilitat i com a bé essencial", afegeix.

El primer tinent d'alcalde de Salt, Àlex Barceló, ha dit que "cal seguir treballant perquè els trams més baixos no tinguin cap increment, en la línia que portem fins ara, premiant el consum responsable i garantint la millor tarifa possible per als usos més populars". I en paral·lel, "gravar més aquells usos menys sostenibles i, per tant, els trams de consum més elevats".

Per últim, en referència a la proposta de tarifes, l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, posa l'accent en què "els nous càlculs preveuen establir un nou tram que permetrà fomentar l'estalvi d'aigua entre la ciutadania". "També es treballa per afavorir els col·lectius més vulnerables perquè no hi surtin perdent, amb ajudes i bonificacions", conclou.

La proposta de tarifes ja s'ha presentat a la Taula de l'Aigua (que integren diferent entitats i organismes de la ciutat). A partir d'ara, s'obre un període perquè hi facin al·legacions, per poder tancar el document definitiu.

Com a mínim fins després de l'estiu

A més de la proposta de tarifes, els tres ajuntaments ja tenen gairebé enllestida la del reglament del servei, que preveuen presentar després de Setmana Santa. Aquests dos documents seran, de fet, la columna vertebral de l'expedient del canvi de gestió de l'aigua (és a dir, el que farà efectiva la municipalització).

De totes maneres, perquè la gestió pública de l'aigua sigui un fet encara caldrà esperar. Com a mínim, fins després de l'estiu (i possiblement, les noves tarifes no s'apliquin fins al gener del 2022). Martí Terés explica que s'està avançant en el procés administratiu, però que els terminis són lents. Perquè, entre d'altres, un cop s'enllesteixi la proposta definitiva de tarifes, abans que els plens l'aprovin, caldrà que rebi l'aval de la Comissió de Preus de Catalunya (que depèn de la Generalitat).

En paral·lel, els tres ajuntaments també han encarregat un estudi per analitzar si la gestió pública de l'aigua s'integra com una divisió dins l'empresa pública Trargisa o, per contra, es crea una nova societat. "Inicialment l'Estat no permetia aquesta segona fórmula, però ara sí; i volem veure quina és la més efectiva", concreta Terés.

Comptant tot el procés administratiu, l'estudi d'al·legacions dels diferents documents, i les aprovacions inicials i definitives als plens, el regidor de Sostenibilitat admet que els terminis van més tard. "Sabíem que hi havia feina, i la volem fer amb el màxim de consens", explica Martí Terés. I sense voler marcar massa terminis tancats, conclou: "Allò ideal seria que a partir de l'1 de gener ja s'apliquin les noves tarifes i s'hagi aprovat el canvi de model de gestió de l'aigua".

De fet, però, fa més de tres anys que els tres ajuntaments són els qui tenen el control de l'empresa mixta Agissa (Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter SA) i gestionen el servei de l'aigua. Perquè el jutjat que investiga les suposades irregularitats per part del soci privat Girona SA va decidir que la gestió anés a parar a mans dels consistoris.

El mes d'octubre passat, el ple de Girona ja va aprovar rescindir el contracte a Agissa, posant fi així a una concessió de 28 anys. Tot i això, l'empresa continua estant obligada a continuar prestant el servei mentre no s'enllesteixi la municipalització.