Una veïna de Sant Hilari proposa als pressupostos participats retirar el monument a Moragues

Considera que l'obra de Domènec Fita es massa gran i "perillosa"

El municipi de Sant Hilari Sacalm (Selva) ha iniciat el procés de recollida de propostes que seran votades en els propers pressupostos participats. En aquesta fase els veïns poden introduir aquells projectes, canvis o millores que considerin oportuns per tal de millorar el municipi. Amb tot, una veïna s'ha despenjat amb una curiosa proposta; "treure el monument de la plaça Moragues i posar-hi una escultura més petita" (dixit).

La petició ja ha indignat a alguns dels seus conciutadans que han posat el crit al cel davant del prec d'aquesta veïna enfront l'obra escultòrica de l'artista gironí Domènec Fita que considera ser massa gran i "perillosa". El monument, situat a la plaça Josep Moragues i datat del 1991, està format per dos grans cossos de formigó que simbolitzen dues portes, una dreta, que fa referència a l'arrelament del personatge a la seva terra, i l'altra invertida, fent al·lusió al seu esperit idealista de lluitador per la llibertat.

Entre els dos blocs hi ha una capsa de vidre amb un bust, que recorden el fet que el seu cap va estar penjat en una gàbia durant dotze anys al Portal de Mar de Barcelona, després de la seva execució l'any 1715.

El monument és una obra que està inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, un instrument que pretén divulgar i fomentar l'estudi dels béns patrimonials que l'integren. Amb tot, la petició de la veïna encara no ha superat el procés de validació per part del consistori i podria no entrar en la fase final de selecció que hauran de votar tots els ciutadans del municipi.