9 anys i mig de presó per apallissar a un venedor ambulant

L'Audiència obliga el condemnat a indemnitzar amb més de 286.000 euros la víctima, que pateix una invalidesa total

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc la matinada de l'11 de gener del 2010. Aquella nit, acusat i víctima -un jove que aleshores tenia 18 anys- van coincidir al bar 'K'tranchos', situat al carrer Méndez Núñez de Figueres. Pels voltants de les dues de la matinada, tots ells van sortir al carrer.

Va ser aleshores quan l'agressor, a qui acompanyava un amic, va preguntar al venedor ambulant quan valien les roses que portava a la mà. Segons recull la sentència, el preu que li va dir el jove (2 euros) "li va semblar excessiu" i, per això, va exigir que els hi vengués a 1 euro.

L'altre noi s'hi va negar i es va disposar a entrar a casa seva, situada al número 42 del mateix carrer. Va ser aleshores quan va tenir lloc la brutal pallissa. Héctor Xavier Paz el va empentar contra la paret i, "sense que hi hagués hagut una prèvia discussió o provocació", li va començar a ventar nombrosos cops de puny al cap amb violència.

Després d'aquesta bateria de cops, l'acusat va donar una forta puntada de peu a l'estómac de la víctima, que es va doblegar i va perdre la respiració per uns instants. Mentre això passava, com recull la sentència, Paz "el continuava colpejant brutalment al cap, fins que va caure inconscient al terra".

Després, el processat va arreplegar el ram de roses que duia la víctima i se'n va anar del lloc. A conseqüència d'aquesta "bàrbara agressió" -com la defineix l'Audiència- el jove pateix seqüeles greus, té una invalidesa de per vida que l'incapacita per treballar, i ha hagut de tornar a aprendre a parlar i caminar.

La declaració de l'amic, clau

A l'hora de condemnar el processat, que s'enfrontava a 13 anys de presó, l'Audiència es basa sobretot en la declaració de l'amic de l'agressor, que va presenciar tot l'atac. Al judici, tant Paz com la víctima van declarar no recordar res dels fets (el primer, perquè deia que anava begut i el segon, arran de les lesions neuronals que li va causar la pallissa).

Per això, el tribunal dóna plena credibilitat al relat d'aquest testimoni, que va declarar amb pèls i senyals la seqüència de l'agressió. A més, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona també basa la condemna en una altra prova. I és que, com recull la sentència, al calçat esportiu que portava l'agressor s'hi van trobar restes de sang de la víctima.

Lesions i robatori amb violència

La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Maria Teresa Iglesias, condemna Héctor Xavier Paz Varela a 7 anys i mig de presó per un delicte de lesions agreujades i a 2 anys més per un altre de robatori amb violència. A l'hora d'imposar la pena, el tribunal li estima una atenuant simple d'embriaguesa, i rebutja -com sostenia l'acusació particular- la imposició d'un agreujant d'acarnissament perquè, al seu entendre, "no ha quedat acreditat".

En matèria de responsabilitat civil, la sentència recull la quantitat que sol·licitava l'acusació particular, i imposa al condemnat haver de pagar una indemnització de 286.010,43 euros a la víctima. A l'hora de fixar aquesta quantia, la sala es basa en el fet que la víctima només tenia 18 anys en el moment dels fets, que les lesions li han comportat "una incapacitat laboral absoluta" i que, durant tota la vida, necessitarà l'ajuda de terceres persones per "desenvolupar les tasques més corrents i habituals de la vida quotidiana".

La sentència de la Secció Quarta de l'Audiència de Girona no és ferma i en un termini de cinc dies s'hi pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.