La nova estació d'autobusos a la Bisbal d'Empordà entrarà en funcionament el 27 de març

La nova instal·lació ha costat 1 MEUR i s'ha finançat amb fons FEDER

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, juntament amb l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Enric Marquès, ha visitat la nova estació d'autobusos de la Bisbal d’Empordà, amb motiu de la finalització de les obres. La nova instal·lació, que ha comptat amb una inversió d’1 MEUR, entrarà en funcionament el 27 de març. Aquesta obra està cofinançada amb fons FEDER. Gavín ha remarcat la situació “estratègica” de l’estació, atès que la Bisbal d’Empordà “és una ròtula de rutes entre la costa i l’interior”. En una visió més àmplia de país, s’emmarca en “la prioritat del Govern d’apostar pel transport públic” i, “guanya més sentit en un context d’emergència climàtica i d’Agenda Verda”.

La instal·lació se situa a la carretera GI-664, a l’alçada del carrer del Doctor Robert, a prop del CAP del carrer de Marquès de Cruïlles. La nova estació permet dotar el municipi d’unes instal·lacions adients per a la parada i estacionament del transport públic col·lectiu per carretera, així com facilitar espais i serveis que garanteixin la comoditat i el confort dels viatgers en les esperes. En aquest sentit, Gavín ha subratllat que la “nova instal·lació és còmoda i està adaptada i pensada perquè tots els autobusos que hi entrin puguin ser adaptats per a l’accés a persones amb mobilitat reduïda”.

La nova instal·lació s’ha construït a l’inici de la carretera de Cruïlles i abasta uns 3.000 metres quadrats, corresponents a l’espai de l’estació i als accessos, que es configuren amb l’obertura de dos nous carrers octogonals a la carretera de Cruïlles. La nova infraestructura consta d’una gran marquesina que acollirà una petita edificació amb serveis i quatre andanes. A la part exterior, s’ha habilitat una zona d’aparcament de turismes, “que facilitarà la intermodalitat”, ha explicat el secretari.

La ubicació de l’estació d’autobusos en aquest indret ve condicionada per la bona connexió a la xarxa supramunicipal. L’accés i sortida d’autobusos cap a la carretera GI-664 en direcció a Cruïlles que connecta amb la C-66 afavoreix la connectivitat dels serveis. L’obra ha inclòs l’eixamplament del tram de la GI-664 entre la rotonda d'intersecció d'aquesta carretera i la C-66z i el carrer de Josep Maria Folch i Torres, amb l’objectiu d’assegurar que els autobusos es puguin creuar amb seguretat per a accedir a la nova estació.

Així mateix la nova estació d’autobusos s’ha dotat d’un sistema de vídeo vigilància i informació remota per a la seguretat de les persones usuàries, així com d'una pantalla informativa i de tres càmeres, amb la seva connexió al sistema central i el programari corresponent.

Aquesta actuació s’emmarca en un conveni de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, pel qual el municipi ha cedit els terrenys on s’ubica la nova estació i  serà l’encarregat del seu manteniment, mentre el Departament de Territori i Sostenibilitat ha executat i finançat les obres i serà el titular de la infraestructura.

400 usuaris diaris

Actualment, els serveis d’autobús que tenen parada a la Bisbal d’Empordà són: Girona-Palafrugell-Palamós, la Bisbal – Figueres; Begur –  la Bisbal – Girona i la Bisbal- Monells –Girona. Aquestes línies generen en total més de 40 busos i unes 400 persones usuàries diàriament. Sobre l’oferta de serveis, Isidre Gavín ha assenyalat que el Departament “està estudiant com introduir nous serveis o millores, com la connectivitat i coordinació amb els serveis ferroviaris, tot recollint les peticions del municipi”.

Millores a la xarxa viària

D’altra banda, el secretari Isidre Gavín ha visitat les obres que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha executat per a millorar la C-25 entre Riudellots de la Selva i Campllong, juntament amb l’alcaldessa, Montserrat Roura, i l’alcalde, Lluís Freixas. En concret, s’han dut a terme dues actuacions, amb una inversió total de 3,7 MEUR.

Una de les actuacions ha consisitit en el reforç del ferm en un tram de dos quilòmetres al pas de la C-25 pel terme de Riudellots de la Selva, amb una pressupost d’1,4 MEUR. L’altra obra ha inclòs l’eixamplament de la carretera i la millora del ferm d’un altre tram de dos quilòmetres, així com l’execució d’un vial paral·lel a la carretera per al trànsit de ciclistes i vianants entre Riudellots i Campllong. Aquesta actuació ha comptat amb un pressupost de 2,3 MEUR.