Els experts preveuen una primavera amb menor afectació d'al·lèrgies respiratòries

Els indicadors assenyalen que els valors es normalitzaran amb el pas dels mesos

Els investigadors de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya de l'ICTA de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) preveuen una primavera amb una menor afectació d'al·lèrgies respiratòries. Hi haurà, però, una arrencada amb alts nivells de pol·len, sobretot corresponents a plàtans d'ombra i xiprer en haver tingut un novembre plujós i un hivern relativament càlid, tret del gener, que va ser més fred i sec.

Si bé els valors recollits entre gener i febrer auguraven valors més elevats del que és habitual, la predicció assenyala que de cara als mesos d'abril, maig i juny es dibuixen episodis més càlids i secs, fet que fa creure que a mesura que avanci la primavera les pol·linitzacions adquiriran valors normals fins arribar a l'estiu.

"La primavera arrencarà forta perquè ve carregada de l'hivern, però les pol·linitzacions es podrien convertir en normals per la temporada, sense excessos en l'aire, amb una primavera que pot ser relativament tranquil·la pels pacients pol·línics", destaca la doctora Belmonte. Aquesta situació respon a la tendència dels darrers anys, en què plàtan, pi, parietària, pollancre, salze, auró, moreres, gramínies i aviat les de bedoll, blets, plantatge comencen a pol·linitzar aviat i amb força.

Segons dades de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), l'al·lèrgia respiratòria afecta el 25% de la població, i els casos més habituals són les al·lèrgies al pol·len de gramínies (51,6%), plàtan d’ombra (38,7%), olivera (35,5%), cupressàcies (22,6%), blets (6,5%), parietària (10%) i alternària (17%). Segons la XAC, els tipus de pol·len al·lergogen més abundants en general a l’atmosfera de Catalunya són les cupressàcies (20,8%), el plàtan d'ombra (9,7%), les oleàcies (olivera, freixe i troana) (8,6%), la parietària (5,3%), les gramínies (4,3%) i els blets (2,4%), amb importants variacions en la quantitat segons les zones geogràfiques i climàtiques de Catalunya.

D'acord amb les previsions que fa el Servei Meteorològic de Catalunya, i que Belmonte i el seu equip utilitzen per predir l'evolució de l'impacte de les al·lèrgies a partir del març, es preveu uns mesos d'abril, maig i juny amb temperatures més càlides del que és habitual i una precipitació menor o gairebé nul·la. "Pensem que no hi haurà gaire pluja, per tant les herbes pol·linitzaran però ho faran dintre del ritme habitual, no per damunt, i potser per sota", afegeix.

És per això que creuen que en el cas que hi hagi casos d'al·lèrgies, que destaquen que se'n registraran sobretot en el primer tram de la primavera, els períodes seran més curts. De la mateixa manera, la detecció de nous casos de persones amb al·lèrgia davallarà.

Al·lèrgia i covid

Un dels elements que s'ha demostrat efectiu per reduir els casos d'al·lèrgies és l'ús de mascareta. Si bé l'any passat es preveien registres de pol·len elevats, el fet d'haver passat gran part de la primavera en confinament i l'ús de mascareta a la via pública un cop aixecada la restricció de sortir al carrer van reduir notablement els casos al·lèrgics al 2020.

"Els grans de pol·len tenen a dins components amb proteïnes que són al·lèrgens, es queden al nas i a les mucoses i generen una reacció al cos, així, qualsevol barrera que posem, com una mascareta o unes ulleres, són positius", detalla Belmonte. Per la seva part, el doctor Joan Bartra, al·lergòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona i president de la SCAIC, assenyala que el bon ús de les mascaretes correctes "permet filtrar fins el 80% de partícules de pol·len".

De cara a aquesta campanya, Bartra apunta que els símptomes de l'al·lèrgia es poden arribar a confondre amb els d'un positiu per coronavirus, amb diferències, com ara que l'al·lèrgia provoca irritació de gola però no mal, al revés que en el cas de la covid. A banda, un estudi internacional publicat a la revista PNAS, on en el qual hi ha participat l'ICTA-UAB, alerta de la coincidència de pol·len a l’aire i les taxes d’infecció per coronavirus.

"S'ha observat una correlació significativa entre l'increment de grans de pol·len a l'aire i l'augment de les taxes d'infecció", detalla Belmonte, un augment, però, que no és immediat, donat que hi ha un decalatge de quatre dies. En aquest sentit, augura una taxa de contagi menor si hi ha menys pol·len en l'aire aquesta primavera vinculada estrictament al pol·len, si bé admet que les causes de contagi són diverses i no té per què significar una davallada global dels contagis.