Obren comportes a la presa Darnius-Boadella per millorar mediambientalment la Muga

Es tracta de la tercera maniobra de cabals generadors que es fa en els últims tres anys

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) farà en les properes hores diverses maniobres d'alliberament controlat d'aigua des de la presa de Darnius-Boadella (Alt Empordà) amb l'objectiu de millorar mediambientalment el riu Muga. La mesura està contemplada a la planificació hidrològica catalana aporta beneficis com ara reperfilar la llera, oxigenar l'aigua o la millora de la qualitat dels hàbitats de peixos.

Aquesta és la tercera actuació d'aquestes característiques que es fa a la zona en els últims tres anys. Es preveu que el cabal que s'alliberi des de la presa passi, de manera gradual, dels 0,3 m3 /s a un cabal màxim de 28 m3 /s. Tot i que el cabal és superior a l'habitual, no es preveu que representi cap risc d'inundació. Igualment, i per precaució, es recomana als municipis de Darnius, Boadella i les Escaules, Pont de Molins, Llers, Cabanes, Peralada i Castelló d'Empúries que s'evitin els accessos a la llera del riu, guals, creuaments a nivell i punts baixos.

La mesura es pren en un moment en què l'embassament garanteix les demandes d'abastament urbà i reg agrícola per a un any (a hores d'ara, les reserves se situen a més del 84% amb prop de 52 hm3 ) i les maniobres s'aprofitaran també per fer un seguit de comprovacions tècniques als òrgans de desguàs de la presa per optimitzar la seva maniobrabilitat.