Salut pausarà l’administració d'unes 125.000 vacunes d’AstraZeneca els propers dies

La consellera Vergés fa una crida a la calma

El Departament de Salut deixarà d’administrar unes 125.000 vacunes d’AstraZeneca els propers dies després que el Ministeri de Sanitat hagi suspès durant almenys 15 dies l’administració d’aquest vaccí. De moment s’està a l’espera de l’informe de l’Agència Europea del Medicament (EMA) que ha de confirmar si hi ha cap relació amb els casos de trombosi que s’han donat en alguns països europeus. En roda de premsa, la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha fet una crida a la calma i ha dit que l’alerta demostra que el sistema de farmacovigilància funciona.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha dit que les trombosis han estat “molt poc freqüents” però veu la suspensió “una decisió raonable”. Segons ha explicat Argimon, amb l’aturada s’ha immobilitzat unes 127.000 vacunes d’AstraZeneca. Aquestes dosis inclouen el romanent que ja tenia Salut més les 37.000 que s’ha rebut aquest dilluns. A aquestes cal restar-hi les dosis que s’hagi administrat just avui, abans que s’acordés la suspensió. A Catalunya de moment hi ha unes 186.000 persones vacunades amb AstraZeneca.

El secretari de Salut Pública ha remarcat que els casos de trombosi que s’ha detectat són “molt poc freqüents”: de les 6 milions de persones vacunades amb AstraZeneca a la Unió Europea i els 11 milions al Regne Unit, hi ha hagut 14 casos de trombosi que podrien estar relacionats amb la vacuna -11 a la UE i 3 al Regne Unit-. Això fa una ràtio de menys de dos casos per milió de persones. Argimon ha indicat que, fora del context de vacunació, la ràtio de trombosis és d’entre 3 i 4 persones per cada milió, de manera que s’estaria per sota.

Amb tot, ha dit que la decisió de suspendre cautelar i temporalment aquest vaccí és encertada i ha remarcat que això demostra que la farmacovigilància funciona. “Sempre que hi ha un medicament en què passa esdeveniment estrany, rar o poc freqüent es mira sempre, i ara tenim tots els ulls posats en la vacunació”, ha insistit.

Segons Argimon, ara caldrà veure si hi ha cap relació temporal entre la vacunació i els casos i, en cas que hi sigui, si hi ha una relació de causa i efecte. En aquest punt ha remarcat que encara que hi acabi havent relació, s’haurà de fer una anàlisi de riscos-beneficis de seguir amb la vacunació, per molt que hi pugui haver aquest símptoma. De fet, ha remarcat que “no hi ha cap medicament al món” que no tingui efectes secundaris”.

Vergés, que també ha volgut reforçar aquesta idea, ha recordat el “punt d’inflexió” que la vacunació ha suposat en residències i centres sanitaris, de manera que ha demanat “tranquil·litat” a la població.

Vergés i Argimon no han volgut avançar què passarà amb les persones que ja han estat vacunades amb aquest vaccí si finalment l’EMA el desaconsella, o bé si no el desaconsella però els vacunats ja no es volen posar la segona dosi. De moment, han dit, estan a l’espera de l’informe que ha d’emetre el comitè d’avaluació de risc de farmacovigilància de l’EMA.

La consellera en funcions ha detallat que ja s’ha aturat la plataforma per demanar cita de vacunació per als col·lectius que havien de rebre aquets vaccí –el personal essencial com professors-, s’ha enviat SMS a totes les persones citades que estaven pendents per avisar-los que es cancel·lava la cita i sestà preparant material informatiu. Vergés també ha afegit que tot i aquesta suspensió “el pla de vacunació a Catalunya no s’atura”.

El Ministeri de Sanitat ha decidit aturar “almenys quinze dies” la vacunació amb AstraZeneca a l’espera de l’informe de l’EMA. Una desena de països, com Alemanya, França i Itàlia, ja han decidit aturar el pla amb aquest vaccí després que es detectés casos de trombosi que hi podrien estar relacionats.

L’Agència Europea del Medicament té previst decidir dijous si actualitza la seva opinió sobre la vacuna. De moment insisteixen que són “pocs” els casos en comparació amb el total de població vacunada amb AstraZeneca.