Figueres invertirà 60.000 euros en un sistema de subministre elèctric per subsanar els talls de llum al Culubret

Els cultius de marihuana i la "desatenció d'Endesa" generen talls constants

Els veïns del barri del Culubret de Figueres (Alt Emprodà) estan farts dels talls de llum constants que pateixen des de fa 11 anys. La situació és recurrent però en el que portem de mes, s'han intensificat. Des del 3 fins al 12 de març han patit més d'una vintena d'interrupcions en el servei. És per això que des de l'Ajuntament tenen preparada una partida de 60.000 euros per tal d'instal·lar una font d'electricitat que substituirà a la xarxa d'Endesa cada vegada que els veïns pateixin talls.

Des del consistori treballen en diversos nivells per tal de posar fi a aquesta situació. D'una banda han reclamat a la companyia elèctrica que estigui "més al damunt" de la problemàtica, seguidament la pressió policial contra els cultius de marihuana s'ha incrementat i, finalment, es preveu la construcció d'aquesta nova font d'abastament que a hores d'ara es desconeix quina serà.

El regidor de Seguretat, Pere Casellas, ha explicat que la situació és "una prioritat" pel consistori i ja hi estan treballant.

Talls continuats

Els talls de subministre que pateixen els veïns, més concretament en un carrer que afecta una desena d'habitatges, duren entre tres i quatre hores però, fins i tot, s'han arribat a prolongar set hores. Els afectats, que prefereixen no identificar-se per temor a represàlies, asseguren que no poden viure en aquestes condicions i alguns han decidit comprar-se un generador per pal•liar-ne els efectes. Apunten directament a Endesa com a "culpable" de la situació que viuen: "Nosaltres tenim un contracte firmat amb ells però no ens donen el servei".

Un informe elaborat per la Guàrdia Urbana va concloure durant els últims tres anys, a la zona oest s'hi havien produït fins a 650 talls de llum. Aquest informe és el que l'Ajuntament farà arribar a la fiscalia perquè conegui la problemàtica i emprengui accions.

Volen marxar

Molts veïns diuen estar farts d'aquesta situació i molts han posat les seves cases en venda per poder marxar del barri. El problema, diuen, és que no els ofereixen més de 30.000 euros i no hi veuen solució. Una de les veïnes afectades proposa que sigui l'administració qui adquireixi les seves finques per poder marxar del barri. I apunten directament a Endesa, a qui culpabilitzen de la situació. Diuen que és amb la companyia amb qui tenen signat un contracte per un servei que "no ens dona" i que ells no tenen la culpa si hi ha plantacions de marihuana.

Alguns tenen gent gran a càrrec i asseguren que la situació és insostenible. "Quan jo estic treballant i el meu fill és fora, el meu pare es queda sol i em truca que s'ha quedat sense llum", explica una d'elles, que prefereix no identificar-se per temor a represàlies. "És un patiment que porti amb mi, de saber si estarà bé. Ja porta sempre una llanterna a sobre per por de quedar-se sense llum a la cuina", afegeix. "Vivim sense llum tot i que l'estem pagant", insisteix.

D'altres, han decidit comprar-se un generador per poder tenir electricitat quan es produeixen els talls. "Em vaig gastar 400 euros però la meva dona va estar un mes de baixa per ansietat i es medica", explica un dels veïns afectats. Diu que en una ocasió va posar una denúncia pels talls però que Endesa només li va tornar 4 euros. "4 euros per un any de talls", insisteix.

Ell també té la casa en venda i diu que si li paguen el que demana, se n'anirà. Fa 38 anys que viu al barri però admet que la situació ha empitjorat en els darrers anys. Tot i que en culpabilitza en gran part a Endesa, creu que la resta d'administracions han mirat cap a una altra banda i que, per a l'Ajuntament, és millor que el col•lectiu d'ètnia gitana –majoritari a la zona- estigui concentrat aquí.