Jutgen una parella per atracar a punta de ganivet una immobiliària de Sant Hilari Sacalm

L'acusat accepta 10 anys i mig de presó i la processada diu que va cometre el robatori forçada per ell

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dilluns una parella acusada d'atracar a punta de ganivet un treballador d'una immobiliària de Sant Hilari Sacalm (Selva) el 10 d'octubre del 2019. El processat ha assegurat que va enganyar la víctima fent-li creure que volien llogar un pis. Mentre feien la visita, el va amenaçar posant-li el ganivet al coll, el va emmordassar i lligar i li va robar el moneder.

Aleshores, li va exigir el PIN i va fer anar la dona a treure diners. L'acusat ha afirmat que va "manipular" i "amenaçar" la processada i sosté que ella no sabia que cometria el robatori. L'acusat accepta 10 anys i mig de presó. La dona, per contra, afirma que va actuar "per por" i la seva defensa demana l'absolució.

Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, els dos acusats van actuar seguint un "acord previ" quan van cometre el robatori. D'acord al pla, van anar fins a una gestoria immobiliària de Sant Hilari Sacalm i va concertar una visita per a la tarda. La víctima ha explicat al judici que van argumentar que eren coneguts d'un xef famós i que tenien intenció d'obrir un restaurant a la població. "Van dir que el local ja el tenien però els hi faltava un habitatge", ha declarat.

Així, van quedar aquella mateixa tarda per anar a veure un dúplex. Segons el fiscal, l'aleshores parella va demanar que els hi ensenyés l'immoble "que menys veïns tingués".

Els acusats, continua relatant el fiscal, van tornar a la immobiliària cap a les 16.30 de la mateixa tarda del 10 d'octubre del 2019. Ells dos, i el treballadors de l'empresa, van anar fins al pis. Mentre feien a visita, la víctima "va veure els acusats amb un ganivet a la mà". "En aquell moment, l'acusat li va posar el ganivet al coll i, entre els dos i amb l'objectiu d'atemorir-lo, el van llançar contra el sofà, on li van tapar els ulls amb cinta adhesiva", afegeix l'acusació pública.

Mentre continuaven lligant la víctima de mans i peus fent servir cinta adhesiva i els cordons de les seves sabates, l'acusat li va robar "tot el que duia a sobre", apropiant-se d'un telèfon mòbil, un targeter, documentació i targetes de crèdit. Segons el fiscal, com que van veure que no duia diners en efectiu, l'acusada li va reclamar el número PIN de la targeta. La víctima, atemorida, li va donar.

A continuació, la dona va anar fins a un caixer i va treure 710 euros del número de compte. La víctima ha concretat que tenia tres targetes però només es van endur la de la sucursal bancària més propera al pis.

Quan la dona va tornar amb el botí, i per evitar que l'home fugis i pogués alertar els serveis d'emergències, li van treure el cinturó, li van lligar al voltant de les cames i el van tancar a un armari. Abans de marxar del lloc dels fets, l'acusat li va dir a la víctima que tenia els DNI de les seves filles i el va amenaçar dient-li que si no deia que l'havien atracat al mig del carrer "aniria a per elles".

El treballador de la immobiliària va aconseguir deslligar-se després d'assegurar-se que feia estona que no se sentia fressa al pis. Va haver de saltar per una finestra. Un cop al carrer, i abans de tenir temps de demanar ajuda, un company de feina ja estava arribant al pis estranyat perquè estava trigant més del compte en tornar de la vista.

L'acusat exculpa l'acusada

Al judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, l'acusat ha exculpat totalment la processada. Durant la seva declaració, ha reconegut els fets i ha afirmat que va "manipular" i "enganyar" l'acusada, que llavors era la seva parella, per perpetrar el robatori. Segons la seva versió, ell ja havia planificat el robatori i només la va "utilitzar" per donar més credibilitat a la visita immobiliària i evitar aixecar sospites del treballador.

Per això, assumeix la responsabilitat dels seus actes, demana disculpes a la víctima i afecta 10 anys i mig de presó per un delicte de robatori amb violència i intimidació, un delicte lleu de lesions i un delicte de detenció il·legal. L'acusat acumula una condemna prèvia, també per robatori.

Segons ha afirmat al judici, va haver d'amenaçar i atemorir l'acusada per cometre el robatori, també mentre eren al pis. El processat sosté que tenia problemes amb la justícia i "tenia un problema" amb la cocaïna i l'alcohol: "Si no hagués estat per ella, potser li hauria tret la vida al treballador".

La processada, que també està en presó preventiva, també ha afirmat que no sabia que l'acusat tenia intenció d'atracar la víctima. Segons ha declarat, va actuar "per por" i perquè el processat la va amenaçar amb fer-li mal al seu fill i a la seva família. Així ha justificat, també, que fes cas a les ordres de l'acusat i no aprofités el moment d'anar a treure diners per avisar la policia i acabés fugint amb ell.

La fiscalia sol·licita per a la dona 10 anys de presó. La defensa de l'acusada sol·licita l'absolució per l'aplicació d'una eximent completa de por insuperable. El lletrat també exposa que la dona havia estat víctima de violència domèstica en la seva relació anterior i que es trobava en una situació psicològica de "vulnerabilitat" que el processat va aprofitar.

El judici ha quedat vist per a sentència.