Girona adquireix un vehicle elèctric per a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil

Aquest cos l'any passat va dedicar 3.113 hores en accions a la ciutat

L’Ajuntament de Girona ha adquirit un nou vehicle elèctric per a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC). Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Ciutadania i Dinamització del Territori, M. Àngels Cedacers, han fet entrega de l’automòbil a l’entitat amb l’objectiu que puguin seguir desenvolupant les tasques que realitzen a la ciutat i que durant la pandèmia de la covid-19 han estat molt intenses.

Aquesta inversió es va aprovar en el Ple municipal del mes d’octubre de l’any passat. La compra s’ha realitzat d’acord amb una normativa que permet adquirir vehicles elèctrics purs o amb etiqueta ambiental 0 que es destinin a la prestació dels serveis públics de protecció civil, com el trasllat i acompanyament de la població en situació de risc i dels mateixos voluntaris i voluntàries quan col·laboren en estats d'emergència o quan participen en dispositius preventius per a actes organitzats a la ciutat.

Des de la seva creació el 2015, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona, reconeguda formalment per l'Ajuntament de Girona com a entitat vinculada a l'autoritat municipal de protecció civil, ha donat suport de forma desinteressada i ha canalitzat la col·laboració del voluntariat com a recurs del municipi en el desenvolupament de les seves funcions de prevenció de riscos dels grans esdeveniments del municipi.

Tanmateix, l’actuació prioritària de l'entitat es desenvolupa en el marc de les situacions d'emergència. “L’entitat col·labora en aquestes situacions sempre que se’ls requereix, i en els darrers mesos han jugat un paper molt important amb motiu del temporal Glòria i de la pandèmia, durant la qual ha estat imprescindible la col·laboració d’entitats de voluntariat”, ha afirmat Madrenas.

Per la seva banda, Cedacers ha posat en valor “la gran tasca vital de tot l'equip de persones voluntàries que fa un treball imprescindible d’acompanyament i de suport en serveis preventius i d’emergència a la nostra ciutat" i ha destacat, sobretot, "el suport a gent gran i a famílies que des de fa un any estan vivint situacions molt difícils a conseqüència de la covid-19".

El principal actiu de l’associació són els voluntaris i les voluntàries. Els que han estat nomenats formalment per l’Ajuntament disposen de la formació bàsica obligatòria impartida per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Actualment l’associació compta amb 63 persones voluntàries, de les quals 12 s’han incorporat a l’entitat arran de la pandèmia. A més, 15 ciutadans i ciutadanes han col·laborat fent tasques puntuals entre els mesos de maig i juliol.

El total d'hores de dedicació d’aquest voluntariat a la ciutat durant el 2020 ha estat de 3.113 hores, de les quals prop de 2.000 han estat per accions relacionades amb la pandèmia.

Tasques durant el temporal Gloria i la pandèmia

El consistori va activar l’AVPC el mes de gener del 2020 pel temporal Glòria i va encomanar-li diverses accions com un porta a porta i trucades a la població que residia en les plantes baixes de les zones inundables; el tancament i control de les zones afectades per la inundació; el trasllat de persones i materials durant l’emergència, o el muntatge d’un centre d’acollida per a les persones sense llar al Pavelló Municipal de Palau II.

Amb l’activació del Pla Procicat per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc, a causa de la covid-19, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona va dur a terme tasques informatives sobre la importància del confinament amb fulletons editats per l’Ajuntament i sobre la necessitat de l’ús de la mascareta i de la distància de seguretat en l’inici del curs escolar.

D’altra banda, també van muntar dos centres d’acollida temporals per a les persones sense llar: el primer, al Pavelló Municipal de Palau i, el segon, al Palau de Fires de Girona (ambdós gestionats per als Serveis Socials de l’Ajuntament). Alhora, van fer tasques de suport, tant en el lliurament de targetes-moneder, d’aliments del Centre de Distribució d'Aliments i de material escolar a les famílies vulnerables i sense recursos, com en el repartiment de màscares a les estacions de trens i d’autobusos del municipi i als domicilis de la gent gran.

Finalment, l’AVPC de Girona va dur a terme tasques de desinfecció en els accessos exteriors dels establiments d’alimentació i periòdicament en els exteriors dels geriàtrics; tasques de col·laboració en les jornades de realització de proves PCR als barris de Santa Eugènia i de Vila-roja; o tasques de suport en la gestió dels accessos a alguns col·legis electorals durant les eleccions catalanes del 14 de febrer.