Jutgen uns lladres enxampats 'per les orelles'

Només dos dels processats, que s'enfronten a penes de fins a 16 anys, reconeixen els fets a l'Audiència de Girona

Segons recull l'escrit del fiscal, tots sis integrants de banda són de nacionalitat georgiana. Tenen entre 25 i 41 anys i durant el 2008 i 2009 es van dedicar a cometre tot un reguitzell de robatoris arreu de Catalunya. En total, l'acusació els relaciona amb 31 robatoris a habitatges. De tots aquests, només en un els lladres no se'n van endur res; de la resta, van arreplegar tot el que van poder.

El radi d'actuació de la banda era extens. Entre els municipis que van rebre la seva visita hi ha Platja d'Aro, Sant Joan de les Abadesses, Rubí, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Castellgalí, els Hostalets de Balenyà, Sant Quirze de Besora, Òdena, Polinyà o Caldes de Montbuí.

A l'hora de cometre els robatoris, el fiscal sosté que la banda estava del tot organitzada i que, a l'hora d'actuar, cadascú tenia un rol ben definit. Anaven amb dos cotxes fins a l'habitatge escollit i, un cop allà, mentre uns es dedicaven a saquejar-lo, la resta vigilaven l'exterior per evitar que els enxampessin.

Per entrar a l'interior de les cases i els pisos, els lladres sovint feien saltar el bombí del pany amb l'ajuda d'una clau anglesa. Un cop a dins, arreplegaven tot allò de valor que podien (sobretot, joies, televisors i aparells electrònics). Segons recull el fiscal, el valor del botí que es van arribar a endur supera els 90.000 euros.

Empremtes de les orelles a la porta

Tots els integrants de la banda es troben empresonats des del juliol del 2009. Allò que té de curiós el cas és que, a l'hora d'acusar-los, el fiscal aporta com a prova les empremtes de les orelles que els assaltants van deixar marcades a la porta d'alguns habitatges, mentre escoltaven si hi havia algú a l'interior.

A més d'aquestes marques -conegudes com a otogrames- el fiscal també relaciona altres acusats amb la banda perquè, durant el registre als seus domicilis, la policia els hi va trobar part de les joies i objectes robats.

El fiscal acusa tots sis georgians dels delictes d'associació il·lícita i robatori amb força. A alguns d'ells, a més, els imputa falsedat en document oficial (perquè van falsejar els passaports) i receptació (per haver venut material robat). Sol·licita penes d'entre 11 i 16 anys de presó, i que entre tots paguin una indemnització global de quasi 96.000 euros (corresponent al valor dels robatoris i als danys que van fer a les portes de les cases i pisos on van entrar).

Només dos reconeixen els fets

Aquest matí, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona ha començat a jutjar els sis acusats. Després d'estar-se més de dues hores discutint qüestions prèvies, la vista ha començat amb les declaracions dels sis processats.

De totes maneres, però, totes han anat molt ràpid. Quatre dels acusats (David T., Tamaz E., Eldar K. i Daviditi G.) només han respost a les preguntes dels seus advocats. I ho han fet per desvincular-se del tot de les acusacions i -en alguns casos- per deixar constància que aleshores eren drogoaddictes.

En cas que els advocats els preguntessin d'on havia sortit el material robat que els havien trobat als seus pisos, la resposta sempre era la mateixa: havien deixat que un compatriota deixés part de les seves pertinences als habitatges.

De tots sis acusats, només dos han reconegut els fets. Es tracta de Giorgi K. i de Giorgi M. (aquest darrer, batejat amb el sobrenom de 'Dandi' i a qui la policia considera el capitost de la banda). Aquests acusats simplement han respost al jutge que admetien haver pres part en els robatoris, tot i que no han anat més enllà perquè s'han negat a contestar cap altra pregunta.

El judici per aquests fets continuarà en els propers dies a l'Audiència de Girona. En total, es preveu que duri tres setmanes. A partir de demà, per la sala de vistes hi desfilaran els investigadors dels Mossos d'Esquadra i les diferents víctimes dels robatoris, entre d'altres.