El Govern aixeca el confinament comarcal amb el grup bombolla de convivència

El comerç podrà tornar a obrir el cap de setmana i fins a 800 metres quadrats

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat aquest migdia que s'aixeca el confinament comarcal però només pels grups bombolla de convivència el que implica que no es pugui compartir vehicle amb els amics o, per exemple, fer una excursió a un altre comarca i trobar-se amb persones que són de fora el nucli habitual. D'altra banda, també ha explicat que els comerços podran tornar a obrir els caps de setmana, a peu de carrer i en centres comercials, com també els establiments de fins a 800 metres quadrats.

Pel que fa a les competicions esportives Vergés ha avançat que es reprenen les competicions esportives sub-16 amb públic que tingui seient pre-assignat excepte aquelles competicions d'àmbit estatal i internacional. Les sales de jocs i apostes també podran tornar a obrir mantenint els aforaments establerts.

La vigència de les noves mesures aprovades pel Procicat serà des del dilluns vinent, 15 de març, fins al diumenge 28 de març, segons ha explicat el conseller Miquel Sàmper, que és qui les ha detallat.

Les reunions i trobades familiars i socials es limitaran a partir del divendres 26 de març a un màxim de 4 persones en espais tancats, excepte quan visquin junts, i en espais privats no es permetran reunions amb persones no convivents, ha dit Sàmper. El Consell Interterritorial de Salut va aprovar l'aplicació d'aquestes mateixes mesures per a l'interval entre el 17 i el 21 de març, a part d'entre el 26 de març i el 9 d'abril.

Per altra banda, podrà obrir el comerç de 800 m2, un límit que ara estava a 400 m2, i l'aforament permès es manté en el 30%. El comerç no essencial podrà obrir dissabtes i diumenges.

Pel que fa a les activitats culturals, finalitza la limitació de la programació ordinària i s’aixeca la suspensió d’altres activitats extraordinàries com ara gal·les, cerimònies d’entrega de premis i festivals, entre d’altres.

Els actes vinculats a la cultura popular i tradicional es permeten sempre que siguin activitats estàtiques, que es facin en un espai perimetral o en un espai tancat. Tindran les mateixes limitacions d’aforament que les activitats culturals d’arts escèniques i musicals que es fan en teatres o auditoris i amb els assistents asseguts.

Pel que fa als esports es permeten totes les competicions federades. Fins ara només es permetien les d’esportistes de menys de disset anys. L'aforament permès serà del 50% a l'aire lliure i del 30% en espais tancats, exceptuant les competicions de bàsquet i futbol internacionals o estatals, que se seguiran fent sense públic.

Es permet també l’obertura al públic de sales de joc, casinos i sales de bingo amb una limitació aforament al 30% i un màxim de 100 persones, que poden ser fins a 250 si no se supera l'aforament del 30% i sempre que es compleixin condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades. No podran obrir els sense serveis complementaris de bars ni restauració, i els clients hauran d'estar en grups de màxim de 6 persones i 2 metres de distància entre cada grup, hi haurà control de fluxos als accessos i a les zones de mobilitat per evitar aglomeracions i complir amb les mesures del pla sectorial del restabliment del joc aprovat dilluns.

"La mesura més rellevant és que les persones de la mateixa bombolla de convivència ja es podran moure al territori de Catalunya", ha dit Sàmper. Això no obstant, ha insistit en el fet que caldrà seguir portant la declaració d'autoresponsabilitat.

Ha dit que "passa exactament el mateix" que amb la declaració de la renda. "Hi ha uns controls dinàmics aleatoris i tots en podem ser subjectes, i per tant hem de portar aquest document amb tota l'explicació coherent i adaptada". Sàmper ha exposat que adaptaran els controls a la revisió de les mesures, però que aquests se seguiran fent.

El conseller ha afegit que a banda d'omplir el formulari "el control policial pot demanar perfectament si aquelles persones que van al vehicle són d'aquesta mateixa bombolla o no, per exemple amb un simple certificat de convivència de l'ajuntament".

"Però més enllà dels controls, el que hem de fer és estar per sobre dels controls i complir amb l'esperit de les mesures que és permetre aquesta oxigenació de la nostra societat de poder-se moure pel territori, el mateix que estaria obligat a fer al seu domicili de residència", ha conclòs.

La darrera setmana s'han aixecat 8.291 actes de denúncia per infraccions contra les restriccions, 12.584 els darrers quinze dies. Pel que fa als establiments, la darrera setmana se n'han denunciat 126 i 315 els darrers quinze dies.

El darrer cap de setmana s'han fet 2.171 infraccions, 737 pel toc de queda i 68 per la mobilitat, una xifra que està en la mitjana de les darreres setmanes, ha dit el comissari David Boneta.

Boneta ha destacat que del 25 d'octubre del 2020 al 28 de febrer del 2021, durant les hores que la mobilitat està limitada, s’han fet 5.938 detencions. D'aquestes 4.944 (83%) fan referència a detencions per infraccions penals mentre s'estan saltant el confinament, i 994 (17%) responen a detencions per un requeriment judicial pendent de detenció.