Miquel Fañanàs guanya el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica

Tot i que tradicionalment el guardó no té finalista, en aquesta ocasió el jurat distingeix la novel·la 'El trobador' de Teresa Sagrera

Havia fet una petita incursió en el gènere històric amb 'Mort a Girona', però ha estat amb la novel·la 'La bruixa de pedra' que Miquel Fañanàs ha fet al salt definitiu a la novel·la històrica i ha guanyat el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2012, convocat per Columna Edicions i dotat amb 6.000 euros.

La novel·la es basa en la llegenda de l'única gàrgola de la Catedral de Girona en forma de dona, la Bruixa de la Catedral, que tirava pedres als capellans que hi passaven per sota i que Déu va castigar a convertir-se en pedra: "Pedres tires, pedres tiraràs, en pedra et convertiràs", conta la llegenda.

L'autor ha explicat que "deconstrueix" la llegenda, capgira la història per donar vida a aquesta dona que de bruixa malèvola passa a ser una remeiera amb una vida dramàtica que culmina amb la seva tortura inquisitorial perquè confessi els fets de què l'acusen. Aquests fets però, són motivats per accions benèfiques, com evitar estralls a un atac cristià al barri jueu o recomanar un beuratge que acaba amb un brot de pesta negra.

L'autor ha partit dels "bons llibres d'història" que hi ha sobre Girona per escriure una ficció sobre la seva ciutat que "trobava que faltava". "L'he escrita perquè la gent conegui més Girona, però pràcticament tot es pot extrapolar a la resta de Catalunya", ha afegit. De fet, el jurat ha valorat que la novel·la tingui una prosa "sòbria i efectiva" que endinsa el lectora en la Girona medieval i els conflictes del moment: els enfrontament entre cristians i jueus, la fam, la pesta, la persecució de la Inquisició a les bruixes...

El jurat fa una excepció i guardona una finalista

Tot i que tradicionalment el guardó no sol tenir finalista, en aquesta ocasió el jurat ha volgut distingir una altra novel·la d'entre les 19 presentades: 'El trobador', de Teresa Sagrera. L'autora, de Sant Pere de Vilamajor, narra la història de Peronella I d'Aragó. En paraules de l'autora, 'El trobador' és una "història de sentiments i dels grans temes de la vida: la lluita per la supervivència, l'amor i la guerra, i les relacions humanes".

A més, Sagrera ha assegurat que l'aventura literària l'ha "engolida" durant tres anys i que el resultat és una novel·la "seductora i vital, capaç d'atrapar el lector". La novel·la sortirà publicada a la primavera del 2013.