La borrasca deixa entre 30 i 60 litres

El telèfon d'emergències 112 ha atès 280 trucades relacionades amb l'episodi de pluja i mala mar

La majoria per incidències en el trànsit i també per petites inundacions en baixos, terrats i soterranis. Durant la matinada, al centre de Tortosa un immoble deshabitat, i que segons l'Ajuntament s'havia d'enderrocar en breu, ha patit un esfondrament. No hi ha hagut ferits però s'han hagut de desallotjar 8 adults i 5 nens de les vivendes colindants per precaució. Bombers de la Generalitat, Policia Local, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil han participat en la gestió de l'incident. L'arquitecte municipal haurà de determinar les causes de l'esfondrament i si pot estar relacionat amb l'episodi de pluges.

Paral·lelament, els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 57 avisos, entre les 19 hores del dissabte i les 9 hores d'aquest diumenge, relacionats amb l'episodi de pluges. La majoria han estat concentrats a les comarques de Girona (36 avisos) per inundacions de baixos, desembussar embornals, retirar arbres i pedres de la via pública.

192 litres a Horta de Sant Joan

Des de l'inici de l'episodi de temporal, diversos observatoris de l'Alt Pirineu i de les Terres de l'Ebre han superat àmpliament els 100 litres per metre quadrat i s'han apropat als 200 litres. És el cas d'Horta de Sant Joan (Terra Alta) amb un acumulat de 192 litres per metre quadrat, el Parc Natural dels Ports (Montsià) i Arnes amb 182 litres, Espot (Pallars Sobirà, cota 2.500 m) amb 175 litres o la Bonaigua (Val d'Aran, 2.200 m.) amb 145 litres. A Ponent, la Catalunya Central i les comarques de Barcelona és on la borrasca s'ha mostrat més minsa amb precipitacions que s'han mogut entre els 5 i els 20 litres.

Onades de 5 metres

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté en fase d'alerta el pla Inuncat davant la previsió aquest diumenge a la tarda que es puguin repetir precipitacions intenses arreu del territori, de caràcter irregular i de curta durada. Igualment, la DGPC demana a la ciutadania tenir molta precaució prop de platges, esculleres, espigons i zones on trenquen les ones. Hi ha onades superiors als 2,5 metres que poden arribar als 5 metres en alguns moments.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments no hi ha cap incidència viària derivada de les pluges intenses, però aquest matí a primera hora han estat restringides al trànsit per inundacions la N-340a en ambdós sentits i la C-31B en direcció sud, a l'altura de Tarragona. A més la TP-3311 que es va tallar dissabte a la tarda a la tarda a Godall (Montsià) pel mateix motiu ha estat reoberta a les 7.00 hores del matí. A la T-330, que va patir restriccions també per inundacions a l'altura d'Horta de Sant Joan, es va restablir la circulació ahir dissabte a les 20.30 hores del vespre.

Continua la recerca del jove francès a Roses

La recerca del jove pescador francès desaparegut a la badia de Roses (Alt Empordà) en ple temporal s'ha reprès aquest diumenge. El jove, de 28 anys i amb disminucions psíquiques, va desaparèixer dijous a la tarda quan va anar a pescar a una zona rocallosa de Roses. Els equips de rescat busquen el desaparegut en una zona extensa que avarca la badia de Roses i el Cap de Creus, però de moment no han trobat cap indici sobre el jove. Hi participen equips GRAE subaquàtics de Bombers de la Generalitat, així com un helicòpter. També hi ha membres del GEAS subaquàtic de la Guàrdia Civil, de Salvament Marítim, Policia Local, Mossos d'Esquadra (patrulles a peu), Sistema d'Emergències Mèdiques i Protecció Civil.