Un col·lectiu reivindica la reobertura dels passos fronterers amb França

Asseguren que genera un "greuge" per a les activitats econòmiques de la zona

El Col·lectiu per a l'obertura dels passos fronterers ha programat pel proper 14 de març a les 11 del matí una jornada reivindicativa al Pont del Riu Major que uneix els municipis de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) i Costoja (Vallespir) a través de la carretera GI-503, tallada en aquests moments per ordre de la Prefectura dels Pirineus Orientals de l’Estat francès.

La concentració posarà de relleu el "greuge per les activitats econòmiques i els serveis de la zona" mitjançant la lectura d'un manifest que s'ha redactat i del qual esperen aconseguir el nombre màxim d'adhesions amb l'objectiu de pressionar la Prefectura i aconseguir la reobertura de les carreteres. L'acció de les autoritats franceses es va iniciar la setmana de l’11 de gener quan es van tancar a la circulació amb blocs de formigó o cadenes cinc passos fronterers entre la Catalunya Nord (entre el Vallespir, el Rosselló i l’Alta Cerdanya) i les comarques de l’Alt Empordà i Cerdanya.

Aquesta mesura, que va ser anunciada per la Prefectura dels Pirineus Orientals el divendres 8 de gener, va entrar en vigor a partir del dilluns 11 de gener. Prèviament, l’escrit detalla que el dimecres 6 de gener ja es va procedir a blocar el pas d’Eth Portilhon.

Els passos afectats són el coll de Banyuls, el coll de Costoja i el coll de la Manrella, a la comarca de l’Alt Empordà, i el camí d’Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola entre Puigcerdà i Enveig a la comarca de la Cerdanya.

L'Estat se'n renta les mans

La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, va demanar el passat 25 de febrer als pobles de l'Alt Empordà "aguantar una mica més" abans de poder obrir les fronteres amb l'estat francès. A preguntes del senador republicà Jordi Martí, la ministra va assenyalar que la precaució a què els obliga la pandèmia "s'imposa sobre qualsevol altra consideració".

La titular d'Exteriors va lamentar la situació i assegurava que estaven al corrent de les dificultats que suposa el tancament "en els diferents llocs transfronterers" no només a l'Alt Empordà sinó a altres zones. "Primer guanyem la covid i després obrim una discussió seriosa de com articulem aquests passos fronteres", va concloure González Laya.