Desarticulada una banda dedicada a l'explotació sexual de dones amb ramificacions a Roses

Hi ha 12 detinguts en quatre països, un d'ells a la localitat altempordanesa

La Policia Nacional i la francesa han desarticulat una organització dedicada a l'explotació sexual de dones. S'ha localitzat un 'call center' a l'Hospitalet de Llobregat que el grup utilitzava per gestionar les cites entre clients francesos i dones víctimes d'explotació. L'operatiu policial s'ha desenvolupat de forma simultània en quatre països i hi ha 12 persones detingudes: vuit a l'Estat, dues a França, una a Itàlia i una a Romania. Les autoritats franceses han identificat de moment 33 dones víctimes, totes elles d'origen sud-americà, i que eren explotades a França.

La investigació va començar a França a partir de la declaració de dues víctimes al juny, que van acudir a una comissaria de Montpellier explicant que havien fugit d'un apartament on havien estat segrestades durant setmanes, obligant-les a exercir la prostitució. Es va emetre llavors per part d'un jutge francès una Ordre Europea d'Investigació. La investigació va descobrir més víctimes i un 'call center' ubicat a l'Hospitalet, des d'on es gestionaven les cites amb els clients francesos.

Les víctimes van explicar que havien estat captades en els seus països d'origen per la principal investigada, que els oferia una activitat remunerada en tasques de neteja o cura de nens, i que un cop arribades a França, les havien obligat a exercir la prostitució. Hi havia diversos familiars que s'encarregaven de l'acollida, el trasllat i l'explotació sexual de les víctimes.

Per concertar les cites, el client francès trucava a un dels números de telèfon de França que es publicaven en una pàgina web. S'atenien al 'call center' de l'Hospitalet a través de línies de telèfon mòbil d'operadores de telèfon franceses. Els investigats enviaven missatges amb l'adreça. Un cop allà, els clients havien de tornar a trucar i llavors rebien el pis i porta exactes, o el número de l'habitació si era un hotel.

Un integrant de l'organització era l'encarregat d'acompanyar la víctima des de la seva ciutat natal fins a França. Havien d'entregar el 50% dels beneficis que obtenien amb els serveis sexuals. Eren controlades, aïllades i se les canviava de lloc de treball. Les amenaçaven a elles i a les seves famílies i els retiraven els documents de viatge, patint abusos físics i psicològics. Tenien fins i tot càmeres als domicilis. El fet que les cites fossin en cases particulars i no en clubs va dificultar la detecció de l'organització.

Durant l'operatiu, a més dels 12 detinguts, es van fer 20 registres, 18 a França i dos a Catalunya, una a Roses (Alt Empordà) i el de l'Hospitalet. Aquí s'han intervingut més de 18.000 euros, efectes digitals, més de 30 mòbils, una pistola elèctrica i diversa documentació.