L'alcaldessa de Figueres assegura que l'Estació és el barri amb més presència policial de la ciutat

Lladó assenyala els veïns que tenen "interessos polítics"

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, nega que l'Ajuntament no actuï per frenar l'incivisme al barri de l'Estació. L'alcaldessa ha dit que, precisament, ara mateix aquesta és la zona de la ciutat "amb més dotació policial" ja que diàriament hi patrullen efectius de la Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional; i ha atribuït la problemàtica als sensellar que s'estan a la plaça amb diverses patologies i malalties mentals que "es troben en una situació molt difícil" per la qual cosa "no es pot anar a cops de porra cada dia" per la qual cosa la problemàtica s'ha d'abordar conjuntament amb serveis socials i, també, jurídics (en cas que calgui tramitar incapacitacions).

Lladó assegura que l'Ajuntament està fent "tot allò que és a les seves mans" per afrontar el problema (unes accions que també involucren les àrees de serveis socials i jurídics del consistori). L'alcaldessa els ha recordat, d'entrada, que "l'ordre públic no depèn dels patrullatges veïnals, sinó de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra". I en aquest cas, ha precisat, també de la policia espanyola, que actua a la zona en coordinació amb els altres dos cossos.

Lladó no ha amagat que el focus del problema són els sensellar que volten per la plaça. Però també ha volgut deixar clar que "no s'ha de posar tothom a la mateixa cistella", perquè incivisme no és sinònim d'inseguretat.

72 actes i 18 delictes

Per rebatre les crítiques dels veïns, de fet, el consistori ha tret xifres sobre les actuacions policials que es van fer a la zona de l'Estació al llarg de l'any passat. Segons l'estadística de la Guàrdia Urbana, durant el 2020 els agents van aixecar-hi 72 actes, de les quals setze van ser per tinença de drogues i nou més, per consumir alcohol al carrer. 36 més estaven vinculades amb l'estat d'alarma per la covid-19 i n'hi ha tres per resistència i desobediència a l'autoritat.

D'altra banda, l'estadística també recull que en aquesta zona hi va haver divuit fets delictius. Quatre van ser petits furts i la resta es reparteixen entre altres tipologies, com ara danys (2), robatori a interior de vehicle (1), tinença de drogues (1) i contra la seguretat viària (4).

"Interessos polítics i de desgast"

L'alcaldessa de Figueres ha recordat que la sensació d'inseguretat no es vincula amb les dades, perquè els delictes han baixat a la ciutat. Però que per combatre aquest neguit, precisament, s'ha implantat "un dispositiu concret" a la zona de l'Estació, amb patrullatges durant la tarda-vespre. "Actuem en funció de les nostres competències", ha reiterat Lladó.

I aquí, l'alcaldessa ha volgut explicar que, precisament, fa dues setmanes es van reunir amb els veïns del barri de l'Estació per tractar les problemàtiques d'incivisme a la zona. I que d'aquesta trobada, en va sortir "un canal de comunicació directe" amb l'àrea d'Alcaldia. "Per tant, veig que les crítiques d'ara obeeixen més a una voluntat de cridar l'atenció, i les vinculo amb interessos polítics i voluntat de desgast del govern", ha afirmat Agnès Lladó.

Nova campanya a tota la ciutat

Precisament, per combatre l'incivisme, l'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest dilluns una campanya que s'estendrà a tota la ciutat. Porta per lema 'Figueres. Fem-la millor'. Se centra en quatre eixos, cadascun dels quals està representat per un personatge: deixalles i neteja, cura de l'espai públic, convivència i mobilitat.

Cada tres mesos es posarà el focus en un aspecte concret –es començarà pel de la neteja- i la campanya també es treballarà a les escoles (amb l'objectiu d'implicar la mainada). L'alcaldessa ha subratllat que l'objectiu és "conscienciar la ciutadania" i interpel·lar-la directament, però que al costat d'aquesta vessant didàctica, evidentment la Guàrdia Urbana també farà la seva feina.

"Demanem la complicitat de la ciutadania, però no abandonem les sancions en aplicació de l'ordenança de civisme i convivència", ha explicat Lladó. De fet, l'alcaldessa ha recordat que, precisament perquè les infraccions no quedin impunes, s'han destinat més recursos a fer efectius el cobrament de les sancions.

"Aquesta campanya incideix en la coresponsabilitat a l'hora de tenir una ciutat millor i més amable", ha dit l'alcaldessa. "Necessitem una Figueres on aflorin el bon veïnatge i la bona convivència, i per això aquesta campanya ens interpel·la a tots", ha conclòs. Els cartells i vídeos de la campanya es difondran a marquesines d'autobusos, tòtems informatius, pantalles d'informació de la ciutat, xarxes socials i mitjans de comunicació.

  • L'alcaldessa assenyala els veïns que tenen "interessos polítics"
  • Lladó parla dels sensesostre i la dotació policial que hi ha al barri