L'hostaleria gironina veu bé el certificat de vacunació de la UE però creu que no es farà

El sector assenyala que ja ho van proposar a la Generalitat

La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG) assenyala que la creació del certificat de vacunació que planteja la Unió Europea (UE) seria "una molt bona notícia". El sector veu amb "molt bons ulls" la proposta però es mostra escèptic a que acabi tirant endavant.

El president de la FHCG, Antoni Escudero, remarca que la mesura seria "un revulsiu" però recorda que hi ha "interessos proteccionistes" de molts països de la Unió. "Per les informacions que tenim hi ha molts estats que volen potenciar el consum intern.

"La realitat és que és una bona notícia i seria molt beneficiós, però hem de ser conscients que hi ha molts països que no volen que els seus ciutadans vagin a altres llocs a passar les vacances, perquè ells també estan afectats per la crisi sanitària", remarca el president de la FHCG.

Escudero, a més, destaca que es tracta d'una mesura que ja van traslladar al Govern des del gremi de les quatre demarcacions, però que finalment no va ser una realitat. "No ens ve de nou, nosaltres vam intentar-ho fer a nivell català però aquí no es va fer res", lamenta.

Satisfets si s'arriba al 40% de vacunats

Escudero ha explicat que, a final, tot dependrà de la quantitat de persones vacunades que hi hagi als diferents països. En aquest sentit, i amb la vista posada al consum intern, des de la Federació es donarien per "satisfets" amb un 40% de la població immunitzada contra el coronavirus a l'estiu arreu l'Estat.

I és que el president de la FHCG dona per fet que no s'arribarà al 70% que ha anunciat repetidament el govern espanyol, però creu que si s'ha pogut vacunar una part important de la població serà "un bon punt de partida" per un estiu que augura que serà "similar a l'anterior".

En aquest sentit, Escudero assenyala que les comarques gironines tenen molt turisme que entra per carretera des de la frontera. Per això, creu que qui "patirà més" seran els establiments de la Costa Brava que depenen de grans operadors turístics que ofereixen paquets que inclouen el vol i l'estada als hotels.

Finalment, també ha remarcat que l'increment de reserves de visitants del Regne Unit arran de l'anunci de desconfinament del primer ministre del país, Boris Johnson, són en realitat canvis de la Setmana Santa que han passat a l'estiu.

Obertura "insuficient" dels centres comercials

Antoni Escudero és també el propietari del Grup Escudero que gestiona el centre comercial Gran Jonquera de la localitat alt-empordanesa. En relació a la decisió del Procicat de poder obrir a partir de dilluns, Escudero considera que és "insuficient" ja que els obliga a mantenir el tancament els caps de setmana. "Això i el que teníem és res. Jo crec que els centres comercials de Catalunya no podem estar contents. I menys nosaltres que depenem de França". ha remarcat.

Tot i això, reconeix que els centres de Girona sí que els pot beneficiar, perquè "té públic local". Malgrat la notícia, creu "necessari que es permeti obrir els caps de setmana".