Apareix un dofí esbudellat a la platja de Llançà

Ecologistes en Acció de Catalunya reclama una investigació perquè és una espècie protegida i ha mort dins un parc natural

El dofí va aparèixer mort dimarts a la platja de Llançà, amb l'abdomen completament obert per un tall net que ha deixat a l'exterior les vísceres de l'animal. Segons han relatat Ecologistes en Acció, fins a la platja s'hi van desplaçar membres de la Guàrdia Civil i els Agents Rurals que, segons els ecologistes, no han pogut determinar les causes de la mort.

Segons les hipòtesis dels ecologistes, es podria tractar o bé d'una mort per col·lisió amb l'hèlix d'una embarcació o bé una morta a mans d'un pescador que l'hauria capturat accidentalment i li hauria donat mort abans de llençar-lo al mar. També apunten l'opció que pugui ser una mort accidental. Davant de les incògnites que hores d'ara hi ha entorn la mort de l'animal, Ecologistes en Acció demana al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca que s'investigui el cas i que, en cas de ser mort intencionada, s'augmenti la vigilància al parca natural del Cap de Creus.

Una espècie molt sociable

El grup ecologista ha recordat que el dofí mular és una espècie protegida per la legislació europea i és objecte d'un seguiment i observació per part de les entitats conservacionistes. Aquest tipus de dofí acostuma a tenir un comportament molt sociable i sovint s'acosta força al litoral, on se'l pot veure des de les mateixes embarcacions. De fet, remarquen els ecologistes, per aquest fet el dofí mular (junt amb altres espècies de cetacis) ha esdevingut un atractiu ecoturístic cada cop més important. A la Costa Brava ja existeixen empreses i ONG especialitzades en oferir albiraments de cetacis als turistes.

Més enllà dels resultats de la investigació, Ecologistes en Acció reclama que es prenguin més mesures i es dotin de més recursos els gestors del parc, que disposa d'una extensa àrea marina protegida però que, segons l'entitat conservacionista, no té cap unitat específica de vigilància, així com tampoc una norma específica d'ordenació d'usos d'aquesta franja marina.

Entre les mesures de protecció que proposen els ecologistes -a banda de les normatives i la vigilància-, creuen que caldria introduir restriccions a la navegació pels sectors més sensibles, així com establir una velocitat màxima reduïda per a les embarcacions a motor a tot 'entorn del parc.