Un postgrau de la UAB demana als alumnes que siguin propers al PSC

El director del màster al·lega que no és una "condició sine qua non" però admet que el màster està "fet a mida" dels socialistes

"Els alumnes hauran de conèixer i acceptar les característiques i les exigències del curs. El curs està especialment dedicat a persones relacionades amb el PSC/PSOE i el seu corrent polític i ideològic, però no es tanca a la participació de persones properes o afins al socialisme democràtic". Aquestes exigències formen part dels "requisits d'admissió" del màster en Lideratge i Comunicació per a la Gestió Política, i així apareix al web de la UAB, que és qui l'oferta per aquest curs 2012-2013.

A la mateixa plana d'Internet hi ha, junt al nom del director del postgrau, un enllaç al web del màster (www.lideratgepolitic.cat), on directament apareix en un lateral una fotografia del primer secretari i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Pere Navarro, i s'explica que la Fundació Campalans, l'Escola de Formació Política Xavier Soto i la Fundación Ideas para el Progreso -totes elles de l'entorn socialista- són les entitats vinculades al màster que s'oferta.

El director del postgrau ha reconegut que la proximitat al PSC-PSOE és un dels requisits que figuren a la informació del màster, però ha remarcat que "aquesta no és una condició 'sine qua non', sinó simplement orientativa per a l'accés". Tomàs Peire ha assegurat també que no és la primera vegada que aquest requisit s'inclou i ha afegit que en les set edicions d'aquest postgrau no s'ha negat mai la inscripció a persones no vinculades al PSC.

Peire també ha volgut deixar molt clar que amb aquest màster "no es fa cap tracte de favor al PSC", donat que "se'l tracta com qualsevol altra organització, empresa, institució o entitat que vol fer un postgrau a la UAB". A més, ha detallat que la Universitat "guanya diners" amb aquest curs, perquè la Fundació Campalans "paga el que se li demana, com qualsevol altra entitat".

Amb tot, Peire ha admès que aquest màster està "fet a mida del PSC" perquè els socialistes volien "formar bé als seus polítics". En aquest sentit, el director assegura que aquesta és una vinculació que no es dóna massa sovint entre una universitat pública i un partit polític. "No conec cap altre cas", ha dit, tot afegint que està segur que si qualsevol altre partit volgués un postgrau "fet a mida" per la seva gent "la UAB no tindria cap problema en fer el mateix.

La UAB diu que el màster ha passat "filtres acadèmics"

En el mateix sentit s'ha expressat el vicegerent d'Ordenació Acadèmica de la UAB, Joan Melción, que, a més, ha destacat que aquest i tots els títols que s'oferten des de la universitat "han de passar un filtre acadèmic per assegurar un nivell de màster". Melción ha admès que el del PSC és un cas excepcional perquè "no és habitual" vincular un postgrau a un partit polític, però ha recordat que s'emmarca en el grup de màsters que s'organitzen amb la col·laboració de fundacions i entitats.

Melción també ha remarcat que ni aquest ni cap altre postgrau pot ni podrà mai "estar tancat a certs alumnes per motius ideològics", i ha garantit que qualsevol persona que no estigui al voltant del PSC podria participar. Amb tot, ha admès la conveniència d'avisar en els requisits de la vinculació del màster amb els socialistes catalans.