Tremosa reclama a l'Estat i Aena baixar el preu dels lloguers a l'Aeroport de Girona

El conseller diu que del contrari es posa en perill els negocis

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha adreçat una carta al govern espanyol i al president d'Aena, Maurici Lucena, perquè l'ens accepti renegociar les condicions dels lloguers dels comerços i restaurants dels aeroports del Prat, Girona i Reus davant les caigudes dràstiques de viatgers, que han estat de 75,8% en el primer cas i de més del 90% en els altres dos.

En la missiva, el conseller exposa que veu amb "inquietud" la intenció d'Aena de cobrar el 100% del lloguer del 2020 i afirma que la posició "immobilista" de l'ens "posa en seriós perill de fallida la gran majoria de comerços i restaurants així com el manteniment de milers de llocs de treball". Tremosa lamenta que l'ens canviés les condicions un cop ja tenia acords en "estat molt avançat" i que constava de càlculs de les rendes sobre una base variable i sense límit temporal mentre s'allargués la pandèmia juntament amb pròrrogues de llarga duració.

Ara, critica que si els llogaters no accepten les condicions Aena executi els avals a principis de març amb el 100% de les rendes garantides del 2020 d'un import que "pot arribar a ser fins a set cops superior al nivell de rendes reals en el període d'entre març i desembre", subratlla.

El conseller, que contraposa aquesta situació amb la d'empreses de restauració d'altres països de la UE, ha reclamat a l'executiu que intercedeixi amb Aena en considerar que l'ens "prioritza els interessos privats d'alguns grups per sobre la supervivència dels llocs de treball" i que l'emplaci a reobrir les negociacions per fixar uns lloguers en base de l'evolució del tràfic aeri i a estendre els contractes que permetin el retorn de les inversions fetes.

El conseller d’Empresa i Coneixement ha fet arribar aquest matí per carta aquestes demandes a la vicepresidenta i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño; a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto; a la ministra de Treball, Yolanda Díaz; al ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i al president i conseller delegat d’Aena, Maurici Lucena.

Aquest dimecres, en la roda premsa de presentació de resultats del 2020, el president d'Aena, Maurici Lucena, va deixar clar que la posició de l'empresa es mantindria "inamovible" en considerar que la companyia havia fet també sacrificis en deixar de cobrar més de 800 milions amb les condicions que proposa. Aena defensa que "ha anat més enllà" de les condicions establertes en el reial decret 35/2020 després de fixar un descompte del 100% de les rendes durant el primer estat d'alarma i d'un 50% entre el 21 de juny del 2020 i el 8 de setembre del 2021.