CiU i ERC rubriquen el pacte de govern amb un organigrama de gestió pioner

El nou govern s'ha marcat un full de ruta ple d'objectius a complir pel que resta de mandat

  • Canet i Vila signant els documents del nou pacte de govern escenificat aquest migdia © M. Estarriola
    Canet i Vila signant els documents del nou pacte de govern escenificat aquest migdia © M. Estarriola
  • Francesc Canet (esquerra) i Santi Vila encaixant les mans després de signar el pacte © M. Estarriola
    Francesc Canet (esquerra) i Santi Vila encaixant les mans després de signar el pacte © M. Estarriola
L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), ha agraït la predisposició del grup d'ERC que ha mostrat les darreres setmanes per tal d'arribar a un pacte de govern que, segons Frances Canet, 'el manual' de com governar un ens municipal 'apuntaria que ara no toca fer això'. Així i tot, el republicà assegura que 'tots hem dit que l'estabilitat és un valor i per això hem obert les negociacions', ha asseverat.

En un manifest conjunt, CiU, ERC i ICV prenen el compromís de seguir impulsant i liderar conjuntament la modernització i progrés de Figueres al servei de tota la seva ciutadania. Aquest acord, amb el clar objectiu de garantir l'estabilitat política i la capacitat de gestió necessàries per portar la ciutat 'als nivells de progrés, cohesió social i ambició nacional', comptarà amb un organigrama pioner dins el camp del municipalisme. En aquest sentit, Francesc Canet s'incorpora a l'equip de govern com a vice-alcalde i les seves funcions seran les de la presa de decisions de caràcter estratègic per al futur de Figueres, donar impuls al Castell de Sant Ferran com a monument d'alt valor turístic i patrimonial d'interès públic, influir en el futur de la plaça de braus i, finalment, de la fixació i desenvolupament d'objectius de l'àrea de Projectes o 'Factoria'. D'altra banda, Canet també serà el director de l'àrea de Serveis a les Persones que inclou les regidories de Joventut, Cultura, Esports, Educació, Drets Civils, Solidaritat i Cooperació; Benestar Social, Gent Gran i Infants; Sanitat i Salut: Dona i Gestió de la Igualtat; Atenció Ciutadana i Estadística; i Política Lingüística.

El republicà ha aprofitat també per a criticar l'anterior organigrama conformat per CiU i el PSC al qualificar-lo com una 'anomalia' ja que 'una ciutat de 40.000 habitants' tenia 'només dues persones habilitades per prendre decisions administratives d'un total de 21', ha dit Canet. Precisament per aquest motiu ERC ha proposat a Vila un model amb l'alcalde i quatre persones més amb una línia de jerarquització i comandament representades per la figura de l'alcade, vice-alcalde i tres tinents d'alcalde. 'En casos de necessitat ara hi hauran cinc persones que tindran sense necessitat de delegació específica la capacitat de prendre decisions', ha apuntat el republicà.

Per la seva banda, Santi Vila es mantindrà al capdavant de l'àrea d'Acció Territorial, Urbanisme i Medi Ambient la qual inclou les regidories d'Urbanisme; Obres i Projectes; Habitatge; Serveis Urbans; Medi Ambient i Qualitat Ambiental; Àrees Residencials Estratègiques i Pla de Barris. Dins l'organigrama dels membres de CiU Albert Ollé serà el tinent d'alcalde al capdavant de l'àrea dels Serveis Econòmics i Generals, que porta implícites les regidories de Tresoreria; Intervenció; Gestió Tributaria; Recursos Humans; Sistemes d'Informació; Contenciosos; Contractació; i Patrimoni. Per la seva banda, el convergent José Luis Yécora dirigirà l'àrea de Mobilitat i Seguretat que inclou les regidories de Qualitat Urbana; Mobilitat; Seguretat Ciutadana; i Protecció Civil.

Finalment, el darrer dels tinents d'alcalde serà Xavier Besora (ERC) que alhora serà director de l'àrea de Participació Ciutadana, Promoció, Comerç i Turisme que inclourà les regidories de Promoció Econòmica; Comerç; Turisme; Festes i Associacions Veïnals; Barris i Participació Ciutadana; Relacions Transfrontereres; i Acció Cívica.

Programa de Govern

Aquest pacte condiciona a totes les parts a acceptar de forma expressa un seguit d'acords que serviran per marcar el camí de ruta pel que resta de govern. Així doncs, s'iniciarà la redacció dels treballs previs per a fer possible la futura revisió del Pla General d'Ordenació Urbana amb l'objectiu de planificar un creixement urbà basat en un model de ciutat compacte. Aquesta ja era una de les reivindicacions històriques per part d'ERC des de que Joan Armangué (PSC) era alcalde de la ciutat.

Seguidament el vice-alcalde Francesc Canet liderarà uns estudis de viabilitat per tal de disposar un model de dues estacions ferroviàries a la ciutat; una a ponent i l'altre, per a trens de via convencional (ample europeu), al centre de la ciutat amb soterraments parcials i/o totals per eliminar completament els passos a nivell.

També treballaran conjuntament per crear equilibri en la trama urbana de la capital altempordanesa, sobretot entre la Marca de l'Ham, la Ronda Sud i el centre de la ciutat. Seguidament es crearà un Pla integral d'intervenció al casc antic/centre històric de Figueres, s'impulsarà la mobilitat amb la construcció de nous aparcaments per a residents i noves places dissuasives a les entrades de la ciutat. Creació de nous espais verds; desenvolupar un Pla d'acció per a l'energia sostenible; crear un Pla de xoc per a la modernització, rehabilitació i millora dels edificis i equipaments municipals; impulsar les polítiques de benestar; consolidar i millorar la xarxa sociosanitària a la ciutat; impulsar el Pla estratègic per a l'educació i la formació; desenvolupar el Mapa d'Instal·lacions Esportives Municipals; creació d'un pacte cívic per a la convivència i la immigració i, finalment, la promoció de Figueres com a ciutat turística, de valor patrimonial, comerç i mercats, entre d'altres objectius.

Vila no valora la sortida de Gómez a l'ABP de Figueres


L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), no ha volgut valorar la suspensió cautelar de l'Inspector en cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) de Figueres, Ferran Gómez. En aquest sentit, el convergent s'ha limitat a lloar la tasca desenvolupada per la Guàrdia Urbana, la Brigada Municipal i Fisersa Ecoserveis durant el temporal de neu d'aquest dilluns. Vila ha comentat que 'si comencen a haver-hi conseqüències on no es va estar a l'alçada doncs aquí ens ho mirarem amb respecte i en la meva condició d'alcalde comprendreu que no digui res', ha dit.
 
  • Santi Vila explica quin ha estat l'acord entre CiU i ERC
  • L'alcalde de Figueres explica la importància de la figura del vice-alcalde
  • Francesc Canet fa referència al càrrec que ocuparà com a vicealcalde
  • El republicà valora l'anterior pacte entre PSC i CiU i el qualifica de ser una 'anomalia'
  • Vila no vol valorar la suspenció del cap de l'ABP de Figueres, Ferran Gómez