Hipra començarà els assajos clínics de la vacuna contra la covid-19 al juny

Els laboratoris gironins s'encarregaran de la fabricació d'un nou vaccí

La multinacional gironina Hipra segueix avançant en el seu projecte per combatre la pandèmia amb una vacuna contra la covid-19 basada en una proteïna antígena. Aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sànchez, ha avançat que els laboratoris preveuen "començar en breu" els assajos preclínics amb animals.

Sànchez ha marcat el mes de juny com l'inici dels assajos amb humans en fase 1 i 2, si els calendaris previs es compleixen correctament. De fet, el president de l'executiu espanyol ha detallat en una compareixença al Congrés dels Diputats que el projecte d'Hipra és un dels "cinc projectes molt esperançadors" que contempla l'executiu espanyol actualment. Sànchez ha afirmat que els avançaments científics "omplen d'esperança, optimisme i molt d'orgull" al govern liderat per Sànchez en la seva lluita contra la pandèmia.

A banda d'aquest projecte propi d'Hipra, la multinacional gironina també participarà en la fabricació d'una altra vacuna. Es tracta de la fórmula que investiga el grup Felipe García de l'Hospital Clínic. En aquest cas, el procés està més avançat ja que els assajos amb humans de fase 1 i 2 podrien començar al llarg del segon trimestre. La vacuna del grup Felipe García es basa en l'mRNA del virus i busca garantir una immunitat de llarga durada als pacients.

Per altra banda, els projecte de Mariano Esteban ja ha demostrat una eficàcia del 100% amb ratolins i preveuen iniciar els assajos amb humans aviat. En la mateixa situació hi ha el grup de Bonaventura Clotet, que ja hauria finalitzat els treballs preclínics amb un vaccí eficaç al 100% dels ratolins amb qui ho han provat. Els assajos de fase 1 podrien començar aviat.