Comença l'Univers Jove al Ripollès per ajudar a escollir professió

La pandèmia ha obligat a fer-la per primer cop per Internet

L'Univers Jove, la Setmana de l'Orientació del Ripollès, ha estrenat aquest dimarts el format en línia. L'any passat va poder-se fer presencial 'in extremis', perquè pocs dies després irrompia la pandèmia i l'estat d'emergència. Sense poder tenir els estands com en anteriors edicions, aquest any han fet un treball previ per conèixer les inquietuds i principals demandes dels estudiants de 4t d'ESO, 2n de Batxillerat i cicles formatius per triar el seu futur professional. I ho han fet entre els centres del Ripollès però també alguns d'Osona, com ara Torelló, i Puigcerdà.

En total es faran 19 xerrades de cicles formatius i graus universitaris que es poden cursar a la UdG, UVic-UM, la UAB o la UPC com ara cicles d'administració, estudis esportius, cures auxiliars d'infermeria o electricitat i electrònica. Una de les principals dificultats, afirma Laura Vidal, tècnica de Joventut del Ripollès, és que hi ha "una oferta molt gran". S'ha guanyat en especialització, admet Vidal, però això també fa que els joves necessitin més orientació perquè amb catorze o setze anys no saben encara a què es volen dedicar. Enguany també donen a conèixer l'experiència d'alumnes amb vídeos i durant les xerrades en línia també es poden fer preguntes.

Més incertesa i angoixa per culpa de la covid-19

Aquest any i després de contactar amb els diferents centres, han detectat "més nerviosisme i angoixa" per com serà la formació de l'any vinent, especialment aquells que han de fer el canvi de cicle. "Hi ha un desànim i malestar" entre els alumnes, però també "n'hi ha que tenen moltes ganes de seguir estudiant", remarca Vidal. La mobilitat és un altre dels temes que pesen a l'hora d'escollir els estudis. Per això també inclouen formació de comarques veïnes, com la Garrota.

Per la seva banda, Neus Bosch, també tècnica de Joventut a la comarca, subratlla que a aquesta edat "hi ha molts dubtes" i assenyala que una fira com aquesta és una bona eina per a l'orientació professional. "Els de 4t d'ESO tenen 16 anys, són joves i venen de passar un any molt complicat; la pandèmia ha estat especialment difícil en l'aprenentatge" pels confinaments de grup i la represa de classes presencials afegeix. "Sempre han tingut molt sentit aquestes fires però aquest any encara més", conclou.

Univers Jove es farà fins aquest divendres al web. Un 'escape room' posarà el punt i final a aquesta edició.