Veïns i empresaris s'uneixen per aturar el projecte de restauració de la Rubina de Castelló d'Empúries

Critiquen que es "privatitzarà" la platja i no se'ls ha demanat participar en la redacció

[ACTUALITZAT 12:29H] Un grup de veïns, usuaris i empresaris de la zona de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) s'han unit per mostrar el seu rebuig al projecte de restauració dels Aiguamolls i el sistema de dunes de la platja de la Rubina. Sota el nom de "Una Rubina per a tothom", entenen que la redacció del text s'ha fet només consultant els càmpings de la zona i al consistori, deixant fora a la resta fins assolir una proposta que "afecta negativament l'ús social de la platja".

En aquest sentit, consideren que es "privatitza" l'espai ja que es prohibirà l'accés amb vehicle com fins ara i s'eliminaran els aparcaments actuals, creant-ne dos de nous amb capacitat per 200 vehicles al costat de dos càmpings situats fora de l'àmbit de protecció. La plataforma creu que l'emplaçament només afavorirà aquestes empreses i que també resultarà insuficient per a encabir-hi tots els usuaris que diàriament fan ús de la Rubina. Amb tot, lamenten que negocis com ara l'hípica o l'escola de Kite Surf es veuran greument perjudicades i, de retruc, els usuaris que hi vulguin arribar.

"Abans d'aplicar mesures tant restrictives hauria estat bé que se'ns escoltés", assenyalen des d'Una Rubina per a tothom que divendres tenen programada una reunió amb el consistori per a exposar les seves preocupacions i veure si poden presentar al·legacions.

L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, assegura en declaracions a aquest diari que ells tampoc han pogut participar en la redacció del projecte i que hi han presentat al·legacions dins el termini que s'ha obert aquest mes de febrer i que acaba el proper 2 de març. Entre les peticions que ha fet el consistori s'hi troben les de doblar la capacitat dels aparcaments assolint un total de 400 places i que es pugui entrar a través del carrer del Xaloc creant un nou vial.

Pel que fa a la polèmica eliminació de l'actual accés i aparcament, Güell ha explicat que "d'un principi ens van deixar clar des del Ministeri que aquest camí esdevindria un vial de servei. Nosaltres no hi tenim competències en aquesta zona i la redacció ha anat a càrrec del Ministeri i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà".

Protecció de l'espai

El projecte, que ha estat redactat a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica, té per a objectiu millorar la salut de la Rubina ampliant i incrementant la protecció de la zona. Per a fer-ho eliminarà els vials d'accés actuals mitjançant tanques tipus "Cap de Creus" que en prohibiran l'entrada als vehicles i només es permetrà el pas a serveis de neteja o altres tipus com ara ambulàncies, bombers o vehicles autoritzats. Al seu costat, hi haurà un camí per a vianants amb una amplada de 1,20 metres que facilitarà l'accés a peu a la platja.

La zona de les dunes gaudirà d'una major protecció mitjançant la instal·lació de retenidors de canya i unes noves cordes que delimitaran l'espai per a dissuadir que els usuaris trepitgin la sorra en aquell punt. Els nous aparcaments, de 80 i 120 places respectivament, es trobaran situats al costat dels càmpings la Rubina Resort i el Castell Mar des d'on es podrà baixar a peu fins la platja. Amb tot, s'ha decidit eliminar sis trams de camins quantificats en 681 metres en total que avui en dia es fan servir per al pas de cavalls per tal de "afavorir la recuperació natural de la vegetació".

Els treballs es dividiran en dues fases i està pressupostat en 2.516.381,98 euros, dels quals 1,9 MEUR (+IVA) és per a la primera fase i els 220.000 euros (+IVA) restants per a la segona.