El rector de Sant Narcís de Girona va demanar el vot pels independentistes el 14-F en un full parroquial

El mossèn Benet Galí creu que "s'exagera" i que tan sols es tracta d'una "reflexió"

Els devots que aquest diumenge van anar a missa a la parròquia del barri gironí de Sant Narcís van trobar-se amb un text en el full parroquial dedicat a les eleccions catalanes, aprofitant que era la jornada electoral. En ell, el rector de la parròquia, Bent Galí, defensava que els electors votessin "per Catalunya, per la seva independència d'un estat que no ens vol, que no ens estima".

A banda d'aquesta crida a les forces sobiranistes, Galí també va demanar als fidels no alimentar "partits botiflers, xenòfobs i intolerants que aniquilen la nostra identitat". Uns dies després de publicar aquest escrit al suplement del full parroquial, 'Diari de Girona' se n'ha fet ressò.

Ara, mossèn Galí ha explicat que creu que "s'exagera" la polèmica perquè només es tracta d'una "reflexió personal". Per això ha demanat que "no es tregui de mare" el text. Galí ha assegurat que a l'església s'ha de poder "parlar de tot" i per això ell defensa que pugui explicar les seves opinions. "Jo expresso la meva manera de pensar sense obligar a ningú a pensar com jo", ha afegit el rector.

De fet, Galí ha recordat que "no és la primera vegada" que parla de política en un full parroquial. Des del 2017 ha estat un tema que s'ha tractat en diverses ocasions. Des d'aquell moment, el mossèn afirma que "hi ha gent que el felicita i hi ha gent que es queixa". Però Galí treu importància als fets, perquè "els que no pensin com jo poden rebatre les opinions amb els seus arguments". Malgrat tot, lamenta que la majoria de queixes siguin "missatges anònims que deixen a la bústia".

Més enllà dels missatges, el rector ha anunciat que en més d'una ocasió el Bisbat li ha comunicat que havia rebut alguna queixa pel contingut polític en els fulls parroquials. Aquest dijous, Galí ja ha parlat amb el Bisbat sobre el text que va publicar el diumenge al full parroquial.

Tot i així, el mossèn admet que "potser" va "carregar massa les tintes" aquest diumenge i hauria d'haver matisat les seves paraules per no incidir tant en el vot independentista. Malgrat tot, el rector de Sant Narcís segueix defensant que es parli de política, tal com fan "altres càrrecs superiors".

El Bisbat es desmarca

Arran de la notícia el Bisbat ha enviat un comunicat on recorda que els suplements dels fulls parroquials "no són un òrgan oficial de comunicació" de la diòcesi i que depenen de cada parròquia. En aquest sentit, els rectors tenen llibertat per expressar-hi pensaments i reflexions que volen traslladar als fidels.

Tot i així, el Bisbat de Girona recorda que la institució "sempre s'ha abstingut de manifestar-se sobre opcions electorals concretes" i per això el bisbe Francesc Pardo demana als preveres i diaques que promoguin "la comunió i la concòrdia". En el comunicat, el Bisbat aprofita per recordar que la seva missió és "acceptar la pluralitat des d'un diàleg basat en el respecte per les opinions i les persones".