Faran franges de protecció i cremes controlades per evitar la propagació de focs

Felip Puig assegura que aniran "fins al final" per intentar trobar i imputar el culpable del gran foc de l'Alt Empordà

Aquest ha estat un estiu especialment dramàtic en incendis forestals. En el que va d'any, a Catalunya s'han cremat unes 18.000 hectàrees, la majoria -més de 10.000- en el gran incendi de l'Alt Empordà. El conseller ha assegurat que s'haurien pogut arribar a cremar fins el triple d'hectàrees si no fos per la ràpida intervenció de tots els cossos. "Les hectàrees potencials de cada foc eren molt més elevades", ha detallat.

L'informe dels GRAF sobre el gran incendi ja va revelar manca de cultura d'autoprotecció de la ciutadania i aconsellava que s'apliqués una normativa semblant al decret de prevenció d'incendis de les urbanitzacions en els elements vulnerables del territori. L'objectiu seria ampliar les franges de protecció de masies o allunyar els boscos dels nuclis habitats.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat que un cop tancada la campanya d'incendis d'estiu, comença la d'hivern, que consistirà bàsicament en "prevenir, prevenir i prevenir" per "començar a apagar focs ja". El conseller ha anunciat un seguit de mesures que ha qualificat "d'agosarades" per evitar que els focs puguin arribar a ser tan devastadors com va ser el de l'Alt Empordà, que va avançar a una velocitat de fins a 8 quilòmetres per hora.

La clau, per a Puig, és "augmentar la discontinuïtat de les masses forestals" i això passa per fer desaparèixer arbres per fer més tallafocs i més franges de protecció. El conseller admet que poden arribar a ser mesures "impopulars" però creu que són del tot necessàries. "No podem tenir el bosc tan a prop de les cases, és una qüestió de seguretat", ha afirmat.

El conseller recull el guant de l'informe dels GRAF i ha anunciat que començaran a reunir-se amb ajuntaments, propietaris forestals, cossos de seguretat i pagesos per arribar a acords i aconseguir que es creïn aquestes franges de protecció tant a les urbanitzacions on encara no s'hagin fet com als mateixos municipis. Segons Puig, els criteris de seguretat han de passar per davant de qualsevol altre en aquest assumpte perquè els incendis poden costar la vida a persones. Amb tot, diu que entén que deixar els criteris paisatgístics en segon terme pot arribar a "ferir la sensibilitat d'algú".

Fins al final

El conseller ha visitat aquest dijous la zona afectada pel gran incendi de l'Alt Empordà, començant pel punt d'origen: l'aparcament del Pertús. Allà, l'agent que ha fet la investigació per esclarir com va començar el foc, li ha assenyalat el punt concret, que és una canal que a finals de juliol estava ple de fulles i es van prendre per culpa d'una cigarreta. "A partir d'aquí, no hi havia manera humana d'aturar-lo", li han detallat els Bombers.

Felip Puig ha assegurat que continua la investigació per intentar trobar qui va provocar el foc començat a la Jonquera amb un cigarret i també per localitzar el que va causar l'incendi simultani de Portbou -on van morir dues persones-. "Anirem fins al final", ha afirmat el conseller tot i que admet que és difícil trobar una coincidència amb el perfil genètic que han pogut extreure d'algunes burilles.