Zapata de Celrà presenta un ERO per acomiadar tota la plantilla

Els treballadors volen que l'empresa presenti un concurs de creditors per poder mantenir la feina

El grup Zapata va presentar dilluns un ERO per acomiadar tots els treballadors de la planta que té al polígon industrial de Celrà. L'empresa, dedicada a la fabricació d'envasos, havia arribat a tenir més de 200 treballadors abans de la crisi però, actualment, en compta amb 61. Entre aquests, n'hi ha que van ser traslladats d'una empresa del mateix grup des de Badalona i que acumulen més de 20 anys d'antiguitat.

Segons ha explicat el responsable del sector del metall i la construcció de la UGT, Josep Maria Gomar, la direcció de l'empresa ha al·legat una baixada de producció i problemes econòmics per presentar l'ERO. A més, segons assegura Gomar, la direcció ja ha avançat que només podrà pagar-los la liquidació però no la indemnització. Per això, els treballadors volen que l'empresa presenti concurs de creditors perquè, d'aquesta manera, si una altra companyia l'adquireix, tindrien possibilitats de mantenir el lloc de treball. L'ERO s'ha presentat aquesta mateixa setmana i ara comença un període de 30 dies de negociacions entre la direcció i el comitè.

Problemes des del 2005

Aquesta empresa arrossega problemes econòmics i laborals des del 2005 i ha fet front a dos ERO d'extinció de contractes i un de temporal. L'empresa originària, Envasos Llamas, va sol·licitar el 2005 un concurs de creditors i, en aquell moment, va preveure que calia fer fora una trentena de treballadors dels 214 que tenia llavors la fàbrica. Aquesta era una de les mesures que preveia el pla de viabilitat per afrontar la situació econòmica de l'empresa.

La fàbrica va estar a punt de tancar però, el 2007, el grup Nagas va comprar la planta i va prescindir d'uns 80 treballadors més. Finalment, el 2009, el grup mexicà Zapata es queda amb l'empresa. Actualment hi treballen 61 persones.