La policia expulsa en quasi tres anys 246 multireincidents

El comissari Sebastián Trapote destaca que la col·laboració entre policies i justícia ha estat clau

L'expulsió de delinqüents multireincidents és una de les prioritats tant per a policies com per a jutges i fiscals. La tasca per arribar a expulsar un delinqüent molt actiu no és senzilla: hi ha d'haver una interlocutòria d'ingrés en un Centre d'Internament per a Estrangers (CIE) per començar a tramitar l'expulsió, a més, cada jutge ha d'arxivar cadascuna de les causes perquè si hi ha algun assumpte pendent amb la justícia no es pot executar l'extradició i, finalment, el CNP ha de programar el viatge per retornar-los al seu lloc d'origen.

El comissari en cap del CNP a Girona, Sebastián Trapote, ha explicat que encara que sigui una tasca complicada i que sovint s'allarga en el temps, aconseguir treure de circulació aquests delinqüents és essencial per millorar la seguretat a les comarques gironines. Trapote ha posat com a exemple Salt (Gironès), una població on es van viure conflictes per l'increment de la delinqüència i la sensació d'inseguretat entre els veïns. "Fa poc hi va haver Junta de Seguretat i les dades són molt satisfactòries", ha explicat el comissari en cap.

Des del 2010 i fins a l'agost d'aquest any, el CNP ha expulsat 246 delinqüents multireincidents que acumulaven ni més ni menys que 1.085 causes pendents. Segons ha detallat Trapote durant la celebració dels Àngels Custodis, la festa patronal del cos, el 2010 es van expulsar 94 multireincidents, el 2011 en van ser 91 i entre gener i agost d'aquest any n'han extradit 61.

Trapote ha explicat que la meitat dels expulsats des de fa un any són multireincidents. De fet, entre setembre del 2011 i setembre d'aquest any, han expulsat en total 139 persones de les quals 71 tenien molts antecedents policials i judicials.

102 detinguts a l'Aeroport de Girona

En el darrer any, el CNP ha detingut 102 persones a l'Aeroport de Girona, principalment per falsificar documents tot i que també hi ha hagut dues 'mules' que intentaven entrar droga al país amagant-li dins el seu cos. Un dels detinguts duia 100 càpsules d'haixix i l'altre 142 amb un total de 700 grams de droga. Els dos detinguts viatjaven en vols procedents de Fez.

També han detectat 101 falsificacions i han denegat l'entrada al país de 48 passatgers.

El CNP també treballa en el control d'altres portes d'entrada al país com poden ser la Jonquera, Portbou, Puigcerdà o Camprodon. En total, han detingut en un any 1.488 persones i han denegat l'entrada a 783. Un dels dispositius especials d'aquest any ha estat la supressió del tractat de Schengen de lliure circulació durant la cimera del Banc Central Europeu a Barcelona. Durant aquestes 152 hores van denegar l'entrada de 56 persones, van fer 31 detencions i van controlar més de 300.000 persones que accedien al país.

Proxenetes i tràfic de persones

Un altre dels objectiu del CNP és lluitar contra el crim organitzat o l'explotació sexual de persones. Entre les actuacions destacades d'aquest any hi ha la desarticulació d'una xarxa de proxenetes d'origen romanès que havien explotat sexualment dues menors en dos clubs de Llers i una casa de cites de Girona. Van detenir 13 persones, entre elles la mare de les menors obligades a prostituir-se.